Az Odesszát és térségét érő orosz támadások fő célja, hogy Ukrajnát teljesen elvágják a Fekete-tengertől, ezáltal megakadályozzák a gabonaszállításokat, erre pedig Ukrajna megfelelő válaszlépést fog tenni – jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára vasárnap a Facebookon.

Departures and arrivals at Kramatorsk train station amid Russia-Ukraine warKRAMATORSK, UKRAINE - MARCH 28: A Ukrainian soldier and his girlfriend are hugging before she takes a train to Odessa, at the Kramatorsk train station, 28 March 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Az Odesszát és a térségét érő orosz rakétatámadások fő célja a megfélemlítés volt, és megpróbálták megakadályozni és semlegesíteni a gabonafolyosó működésének helyreállítására irányuló nemzetközi erőfeszítéseket. A Kreml terve az, hogy éhínséget okozzon, és gerjessze a migrációt az afrikai országokból

– fogalmazott Danyilov. Kijelentette: biztos abban, hogy az oroszok rá akarják kényszeríteni a Nyugatot az orosz ammóniaexport helyreállítására és a szankciók egy részének feloldására.

„A terv az, hogy a világot térdre kényszerítsék, és Oroszországot egyedüli gabonaszállítóvá tegyék” – tette hozzá. Szavai szerint Ukrajna megérti és tudatában van ezeknek a szándékoknak, és „megfelelően és mindenekelőtt teljes mértékben reagál a gyilkosságokra és pusztításokra”, a világnak és a Nyugatnak pedig „szilárdságot és sérthetetlenséget kell mutatnia, és méltó választ kell adnia” a Kremlnek a gabonafolyosó működésének teljes helyreállítása érdekében.

Az orosz erők a héten folyamatosan támadták Odesszát és térségét, miután hétfőn Moszkva egyoldalúan kilépett az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli szállítását garantáló megállapodásból.

Az ukrán légierő közlése szerint vasárnapra virradóra az orosz hadsereg 19 különböző típusú rakétát, köztük öt Oniksz robotrepülőgépet lőtt ki az odesszai régióra. Az ukrán légvédelem ezekből kilencet semmisített meg.

Az Odessza megyei kormányzói hivatal közölte, hogy az előzetes adatok szerint 25 építészeti emlékmű rongálódott meg az éjszakai támadásban Odessza történelmi központjában. A város szerepel az UNESCO veszélyeztetett világörökségi helyszíneket tartalmazó listáján. Az odesszai városi tanács előzőleg közölte, hogy súlyosan megrongálódott a Krisztus színeváltozása székesegyház, és a romok alól sérülten mentették ki a város védőszentjének ikonját.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó arról tájékoztatott, hogy az orosz erők megsemmisítettek a régióban lévő Csasziv Jar településen egy elsősegélyközpontként működő kultúrházat. Szavai szerint a hajnali órákban kazettás lövedékekkel lőtték a várost, a kultúrházban tűz ütött ki, az épület leégett. A tűzoltók a folyamatos ágyúzás miatt nem tudták eloltani a lángokat.

Az orosz erők napközben légicsapást mértek a keleti országrészben a harkivi régióra is, egy idős nő megsérült – közölte a megyei kormányzói hivatal.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója arról adott hírt vasárnap, hogy az elmúlt napban az orosz erők 59-szer lőtték a régiót, 332 lövedéket lőttek ki harckocsikról, repülőgépekről és tüzérségi fegyverekből. A támadások következtében egy helyi lakos vesztette életét.