Az online számlaadatok, az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (eKÁER) adatai, valamint a határon átnyúló ügyletekről rendelkezésre álló közösségi áfaadatok (VIES) alapján eredményesen szűri ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az adóelkerülő viselkedésmintát mutató adózókat – írta hétfői közleményében a

NAV intézkedései a zöldség- és gyümölcskereskedelem
Fotó: NAV

Az adóhivatal tájékoztatása szerint a zöldség- és gyümölcskereskedelem évek óta az adóellenőrzések fókuszában áll, különösen a nyári főszezon idején. A NAV ezúttal a Budapesti Nagybani Piacra a közösségen belülről érkező zöldség- és gyümölcsszállítmányokat, azok bejelentőit – importőröket, első magyarországi szereplőket – és a kirakodók körét vizsgálta. Az elemzések rávilágítottak arra, hogy a piac területén működő és értékesítő, elsősorban a zöldség- és gyümölcstermékek közösségi beszerzését végző egyes vállalkozások adófizetési kötelezettségüket különböző csalárd módszerekkel kerülik ki.

Ezek közé tartozik a például a mesterséges (színlelt) értékesítési láncok felépítése, a fizetendő be nem vallása, az igen tetemes összegben bevallott, befizetendő adó meg nem fizetése vagy a fiktív belföldi beszerzési számlák elszámolása, és fiktív belföldi beszerzési adatok beállítása az áfabevallásba. A NAV elemzései arra is rávilágítottak, hogy a Budapesti Nagybani Piacon forgalmazott, külföldről származó termékek belföldi értékesítése után fizetendő adót egyes vállalkozások nem rendezték.

A csalárd vállalkozások elleni fellépés során a NAV 2017 óta több mint 630, különböző típusú ellenőrzést kezdeményezett. Ezeknek mintegy 18 százaléka (több mint 110) utólagos áfaellenőrzés volt.

Az akciók, illetve a nagyjából 90 eredményes ideiglenes biztosítási intézkedés révén nagyságrendileg 2 milliárd forint összegű vagyont biztosított, több százmillió forint összegű mulasztási, illetve eljárási bírságot szabott ki, 50 adózónál kezdeményezett motivációs beszélgetéseket, amelyek sok százmillió forint összegű befizetést eredményeztek az adózók korábbi áfabevallásainak önellenőrzése révén.

NAV intézkedései a zöldség- és gyümölcskereskedelem
Fotó: NAV

Az önellenőrzések nyomán számszerűsíthető adóbevétel költségvetési kihatása összességében több milliárd forintra rúg, hiszen az érintett adózók későbbi áfabevallásaikat már valós adófizetési kötelezettségük kimutatásával adták be. Az adóhatósági ellenőrzések során félszáz bűnügyi jelzést, jelzéskiegészítést, illetve büntetőfeljelentést kezdeményeztek az adóellenőrök.

Nem létező számlák után akart 25 millió forintnyi áfát visszaigényelni egy kriptovalutával foglalkozó cég

Egy magyarországi információtechnológiai tanácsadó cég kriptovaluta-portfóliókat kezelt, és az ügyfelei kriptobefektetéseit gondozta. A tevékenysége után több mint 25 millió forint áfát akart visszaigényelni, azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálata felfedte, hogy nem létező számlák után akarták kicsalni a pénzt. A NAV 65 millió forint bírságot szabott ki.