Nemzetközi gazdaság

Újabb fejek hullhatnak a Wagner-lázadás következtében

Jevgenyij Prigozsin sem lélegezhet fel, de más magas rangú orosz tisztek is bajban vannak. A Wagner csoport jövője is kérdéses.

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek a Wagner csoport június 23-án és 24-én megkísérelt lázadását követően. Miután Jevgenyij Prigozsin zsoldosserege előbb elfoglalta Rosztovot, majd Moszkva ellen indult, ám útközben, Lukasenka fehérorosz elnökkel való telefonos egyeztetése után visszafordult, a Wagner vezére kegyvesztetté vált. A hírek szerint Fehéroroszországba távozott, és médiaérdekeltségét is bezárta.

RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-WAGNER
This video grab taken from handout footage posted on June 24, 2023 on the Telegram channel @razgruzka_vagnera shows Yevgeny Prigozhin (C) speaking with Lieutenant General Vladimir Alekseev (R) and Russian Defende Deputy Minister Yunus-Bek Evkurov (L) inside the headquarters of the Russian southern military district in the city of Rostov-on-Don. Wagner chief Yevgeny Prigozhin, once a close Putin ally, said his troops had taken control of the military command centre and bases in the southern city of Rostov-on-Don, the nerve centre of Russia's offensive in Ukraine, and vowed to topple Moscow's top military leaders. (Photo by Handout / TELEGRAM / @razgruzka_vagnera / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HANDOUT / TELEGRAM / @razgruzka_vagnera" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Prigozsin (középen) és társai továbbra is bajban vannak. Fotó: AFP

Bár Prigozsin ígéretet kapott arra, hogy akciójának nem lesz komolyabb következménye, a zsoldosvezér nem érezheti magát biztonságban. 

Ráadásul nem ő az egyetlen, aki nehéz helyzetbe került a lázadást követő szűk két hétben, két magas rangú orosz vezető körül is kezd elfogyni a levegő.

Az Orosz Légierő parancsnoka, Szergej Szurovikin tábornok a puccskísérletet követően teljesen eltűnt a nyilvánosság szeme elől, ahogyan nem szerepelt azóta a védelmiminiszter-helyettes, Junuszbek Jevkurov vezérezredes sem, aki a tárca vezetésének július 3-i egyeztetéséről is hiányzott – írta Twitter-csatornáján hírszerzési adatokra hivatkozva a brit védelmi minisztérium.

Bár felröppentek hírek Szurovikin esetleges letartóztatásával kapcsolatban, ezt azonban egyelőre hivatalos és hírszerzési források sem erősítették meg. Az ugyanakkor szinte bizonyos, hogy az orosz hatóságok számára gyanús a tábornok és a Wagner csoport vezetésének régóta tartó jó kapcsolata, amely a 2017-es szíriai akciók óta tart.

Jevkurovot korábban lencsevégre kapták, ahogy személyesen beszélget a Wagner vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal Rosztov városának a zsoldoscsoport által történt elfoglalásakor.

Szurovikin az orosz hadsereg egyik legelismertebb főtisztjének számít Oroszországban és külföldön egyaránt, így bármilyen ellene meghozott hivatalos szankció valószínűleg vitát váltana ki.

A brit védelmi tárca kitért arra is: az a tény, hogy az orosz hadsereg több magas rangú tisztjére a gyanú árnyéka vetül Prigozsin sikertelen lázadása miatt, csak tovább súlyosbította az orosz nemzetbiztonsági rendszerben meglévő megosztottságot és belső feszültségeket.

Ilyen borzalmas volna, ha atomháború törne ki – videón szemléltette a tudóscsoport

Mutassuk meg ezt a videót minél több embernek – kéri az Élet Jövője Intézet –, hátha ezzel nagyobb lesz az esélye, hogy akik képesek megelőzni egy amerikai–orosz atomháborút, tegyék is ezt meg.

 

Jevgenyij Prigozsin Wagner-csoport orosz hadsereg
Kapcsolódó cikkek