A szudáni félkatonai és szövetséges milíciák által állítólag megölt több tucat ember holttestét tárták fel egy tömegsírban Nyugat-Dárfúrban – közölte csütörtökön az ENSZ. 

EDITORS NOTE: Graphic content / A picture taken on June 16, 2023, shows bodies strewn outdoors near houses in the West Darfur state capital El Geneina, amid ongoing fighting between two generals in war-torn Sudan. The UN, African Union and east African regional bloc IGAD, in a joint statement on June 19 expressed particular concern about "the rapidly deteriorating situation in Darfur", adding the conflict had "taken on an ethnic dimension, resulting in targeted attacks based on people's identities and subsequent displacement of communities". (Photo by AFP)
Házak között szétszórt holttestek El Geneinában, Nyugat-Darfúrban. 
Fotó: AFP

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának birtokába jutott információk szerint a 87 holttestet – akik közül néhányan az afrikai maszalit törzshez tartoznak – egy egyméteres sekély sírba dobták a nyugat-dárfúri El Geneina városának közelében.  

Az első 37 holttestet június 20-án temették el, másnap további 50 holttestet földeltek el ugyanott – áll az ENSZ-ügynökség genfi közleményében. Hét nő és hét gyermek volt az eltemetettek között – írja a The Guardian

Szudánban április 15-én kezdődtek az erőszakos cselekmények sorozatai, amikor a hadsereg és a félkatonai gyors támogatóerők közötti feszültség nyílt harcokba torkollott. 

Dárfúr állt a 12 hete tartó konfliktus középpontjában, amely etnikai erőszakba torkollott: 

az RSF csapatai és a velük szövetséges arab milíciák afrikai etnikai csoportokat támadtak meg. A nyugati tartományban  jogvédő csoportok szerint több százezer embert kényszerítettek arra, hogy elhagyják otthonukat, sokan közülük a szomszédos Csádba menekültek. A fosztogatások közepette Nyugat-Dárfúr tartományban egész városokat és falvakat égettek porig és fosztottak ki. 

 

Borítókép forrása: AFP