Közélet

Ukrajna HIMARS-rakétákkal állt bosszút a kramatorszki pizzériáért

Még június végén Oroszország rakétával megsemmisített egy ukrajnai pizzériát, ahol többen meghaltak, köztük gyerekek is. Ukrajna most azt állítja, hogy HIMARS-rakétákkal sikerült megsemmisítenie azt az S-400-ast, amely a pusztító csapást mérte az étteremre.

Ukrán források azt állítják, hogy megsemmisítették azt az orosz S-400-as rakétarendszert, amellyel korábban megtámadtak egy pizzériát Kelet-Ukrajnában.

Funeral of Ukrainian writer killed in Russian missile attack on restaurant
A kramatorszki pizzériában elhunyt híres ukrán író, Victoria Amelina emlékhelye.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az ukrán kormányhoz tartozó Twitter-fiókon tettek közzé egy fényképet a rakétarendszer roncsairól. A poszt szerint az S-400-ast amerikai gyártmányú HIMARS-rendszerrel pusztították el.

A HIMARS bosszút ált 

– olvasható a Twitteren közzétett üzenetben.

Azt nem közölték, hogy mikor történt a támadás, csak annyit tudni, hogy az elmúlt napokban került rá sor.

Az S-400-as rendszert eredetileg légvédelemre használták, azonban az oroszok földi célpontok ellen is bevetik. A kramatorszki pizzériát megsemmisítő eszköz feltehetően az orosz kézen lévő Debalceve város közelében volt, a keleti Donyeck tartományban. Az ukrán források állítják, hogy ez az S-400-as támadta meg az éttermet.

Oroszország légicsapásokkal megsemmisített két ukrán lőszerraktárt

Sorozatos ukrán támadásokról, valamint szilárd orosz védelemről számolt be a TASZSZ hírügynökség. Orosz katonai források szerint az ukránok nagy erőkkel próbálnak utat törni a keleti fronton, Bahmut környékén, illetve hírszerző csapatok Herszonba igyekeztek átjutni a Dnyipro folyón. Az oroszok azt közölték, hogy számos ukrán katonát és felszerelést megsemmisítettek.

A hírről a nyugati sajtóban a Sky News számolt be, de közölték, hogy az információt nem tudják hiteles forrásból megerősíteni.

A híres pizzériát még 2023. június végén találta el az orosz sereg. A csapásban 13-an meghaltak, köztük a híres ukrán író, Victoria Amelina is. Oroszország tagadta, hogy valóban csapást mért volna az étteremre.

Az esetről közzétett tájékoztatás szerint három gyerek is volt a halálos áldozatok között. A támadásban könnyebben megsérült három kolumbiai állampolgár, Hector Abad író, Sergio Jaramillo politikus és Catalina Gomez újságíró is. Abad és Jaramillo közleménye szerint Viktoria Amelina ukrán íróval vacsoráztak a Rai Pizzeria étteremben, amikor az találatot kapott. Mindenkit azonnal kórházba vitték a sérülések miatt, az ukrán író azonban súlyos koponyasérülést szenvedett.

 

HIMARS kramatorszki S-400 rakétarendszer pizzéria
Kapcsolódó cikkek