Közélet

A Kreml szerint szándékosan ölhették meg Prigozsint

Az orosz vizsgálatba ugyanakkor nem vonják be Brazíliát, ahol Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldosok vezérének gépe készült.

A Kreml szerint a Jevgenyij Prigozsin magángépének lezuhanása kapcsán indított nyomozás során a szándékos atrocitás lehetőségét is vizsgálják. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő úgy fogalmazott, hogy 

nyilvánvaló, hogy több verziót is megvizsgálnak a nyomozás során.

Fotó: Olga Maltseva / AFP

Peszkov továbbá megerősítette, hogy a nyomozás orosz kezekben marad, miután korábban már a brazil légügyi hatóságok is jelezték, hogy Moszkva arról értesítette őket, hogy nem indítanak nemzetközi vizsgálatot a repülő lezuhanása ügyében – írja The Guardian

Erről azért a brazil hatóságokat értesítették, mert a Wagner-vezér magángépe, egy Embraer Legacy 600 brazil gyártmány volt. A brazil légügyi hatóságok ezért a légi közlekedés biztonsága érdekében felajánlották részvételüket a nyomozásban a tíz halálos áldozatot követelő baleset kapcsán.

A kevesebb mint 300 példányban készült Embraer Legacy 600 gépek korábban csak egyetlen balesetet szenvedtek, amikor 2006-ban az egyik ilyen gép a levegőben ütközött össze egy Gol Boeing 737-800-zal, ám a légi ütközés ellenére akkor nem sérült meg senki.

 

Jevgenyij Prigozsin wagner Embraer Legacy 600 Kreml
Kapcsolódó cikkek