Több mint 6400 tengeri mérföldet (mintegy 10 300 kilométert) tettek meg a Csendes-óceánon három hete tartó közös tengeri járőrözés során az orosz és a kínai tengerészet hajói, amelyek jelenleg a Kelet-kínai-tengeren tevékenykednek – közölte pénteken az Csendes-óceáni Flotta sajtószolgálata.

Chinese Navy on goodwill visit to Manilaepa10689785 People's Liberation Army Navy personnel stand at attention on the deck of the ship Qi Jiguang as it arrives at the South Harbor in Manila, Philippines 14 June 2023. A contingent of the Chinese Navy is on a 4-day goodwill visit to the Philippines, following stops in Vietnam, Thailand and Brunei.  EPA/ROLEX DELA PENA
Fotó: AFP

A tájékoztatás szerint a Kelet-kínai-tengeren elgyakorolták a hadihajók víz- és üzemanyagkészletének támogató hajókról való feltöltését, valamint a rakományok menet közbeni átrakását. Ennek során az orosz Admiral Tribuc nagy tengeralattjáró-elhárító hajó működött együtt a kínai Taihu integrált ellátóhajóval.

Tovább fejlesztené haditengerészeti együttműködését Kína és Oroszország

A két hadsereg legutóbbi együttes fellépése júniusra nyúlik vissza, amikor a Japán-tenger és a Kelet-kínai-tenger felett tartottak légtérellenőrzést.

Az orosz közlemény értelmében 

a közös járőrözés alatt a két ország tengerészei tengeralattjáró-elhárítási gyakorlatokat hajtottak végre, visszaverték a feltételezett ellenség légitámadását, tengeri mentést gyakoroltak, valamint fejlesztették a helikopterek fel- és leszállási képességét egymás hadihajói fedélzetén.

Oroszországot a hajórajban két nagy tengeralattjáró-elhárító hajó, két korvett, valamint egy közepes méretű tengeri tanker, Kínát pedig két romboló, két járőrhajó, valamint egy integrált ellátóhajó képviseli. A két ország most hajt végre harmadszor közös tengeri járőrözést. Korábban ez 2021-ben és 2022 őszén történt meg.