Minden lehetséges diplomáciai eszközt fel kell használni Nigerben az alkotmányos rend gyors helyreállítása érdekében – szorgalmazta a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) a nigeri válság kezeléséről tartott ülésén Bola Tinubu nigériai elnök csütörtökön.

Mint ismert, a nyugat-afrikai országban júliusban puccsisták vették át a hatalmat, az ECOWAS-tanácskozás házigazdájaként pedig Tinubu hangsúlyozta, hogy a szervezetnek mindenekelőtt a diplomáciát kell előnyben részesítenie. Korábban a szervezet ultimátumot adott a puccsitáknak, ám azok nem hátráltak meg, hanem az ország légterének lezárásával reagáltak a hatalomból eltávolított elnök visszahelyezéséről szóló követelésekre, és 

nyomatékosították, hogy visszavernek mindenféle külföldi behatolást.

Abuja, 2023. augusztus 10.A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) vezetői a nigeri válság további kezeléséről kezdenek tanácskozást a nigériai fővárosban, Abujában 2023. augusztus 10-én. A nigeri katonai junta nem tett eleget a közösség ultimátumának, és nem helyezte vissza a hatalomba a megválasztott elnököt.MTI/EPA Abuja, 2023. augusztus 10.
A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) vezetői a nigeri válság további kezeléséről kezdenek tanácskozást a nigériai fővárosban, Abujában 2023. augusztus 10-én. A nigeri katonai junta nem tett eleget a közösség ultimátumának, és nem helyezte vissza a hatalomba a megválasztott elnököt.
MTI/EPA
Fotó: MTI / EPA

„A rendezésbe be kell vonnunk valamennyi érintett felet, a puccs végrehajtóit is, és határozott tárgyalások során meg kell győzni őket arról, hogy mondjanak le, és állítsák vissza Mohamed Bazoum eltávolított elnök hatalmát” – közölte Tinubu a találkozót megnyitó beszédében, hangsúlyozva, hogy a július 26-i puccs az egész térség stabilitását veszélyezteti. A Száhel-övezetben az elmúlt években egyébként számos helyen került sor puccsra, ezért érthető, hogy az ECOWAS szeretne gátat venni ezek további szaporodásának.

Az ECOWAS tagállamainak vezetői a megnyitó után zárt ajtók mögötti megbeszélésekbe kezdtek, amelyeken mérlegelik a nigeri válság lehetséges kezelési forgatókönyveit, köztük egy esetleges katonai beavatkozás terveit is.

Szerda este Abdourahamane Tchiani, a junta által létrehozott kormányzó testület, a Nemzeti Tanács a Haza Megmentéséért elnöke elrendelte huszonegy új miniszter kinevezését. A puccs irányítói közül hárman kerültek tárcavezetői tisztségbe.

Nigerben francia és amerikai katonai bázis is található, melyek a dzsihadizmus elleni harcot segítették korábban, ám a hadsereg kiképzésében is részt vettek. A hatalomátvételt azonban nem a hadsereg, hanem az elnök védelmét ellátó alakulat hajtotta végre.