Közélet

A Wagner zsoldosai rövid videóüzenetet tettek közzé Prigozsin halála után

Megindulhattak a Wagner-csoport zsoldosai Oroszország felé? Ukrán források állítják, hogy Jevgenyij Prigozsin halálhíre után a Fehéroroszországban állomásozó zsoldosok konvojokba szerveződtek és elindultak az orosz határ irányába. Erről a közösségi médiában is keringenek felvételek. Olyan információk is vannak, hogy a fehérorosz különleges erők igyekeznek feltartóztatni a Wagnert.

A közösségi médiában elkezdett terjedni egy videó, amin magukat Wagner-zsoldosoknak nevező katonák egy rövid üzenetet fogalmaznak meg orosz nyelven. A felvétel láthatóan éjszaka készült a háttérben pedig sárgán villogó teherautók láthatók. A katonák arca el van takarva a videón.

Fotó: Global Military Activity / Twitter

Az egyik katona beszél, a felvételen látható három alak közül. A rövid üzent magyarra fordítva így szól:

Most mindenki azt találgatja, hogy mit fog tenni a Wagner-csoport. Egy dolgot elmondhatunk. Véghez visszük a küldetésünket, készüljetek fel ránk.

A mindössze 9 másodperces videóból az nem derül ki, hogy a katonák kinek üzennek, vagy mi is a tervük és merre tartanak.

Ukrán források arról írtak, hogy Prigozsin halálhírére a Fehéroroszországban tartózkodó Wagner-csapatok konvojokba szerveződtek és elindultak az orosz határ felé. Erről először az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ adott hírt augusztus 23-án, fehérorosz forrásokra hivatkozva.

A központ azt írta, hogy a fehérorosz különleges szolgálatok megpróbálják a határon feltartóztatni a Wagner-zsoldosokat.

Korábban a Világgazdaság is írt róla, hogy Fehéroroszországban elvágták az internetet a Wagner táboraiban. Ez elvileg Minszk döntése volt, hogy a zsoldosok ne tudjanak kommunikálni a többi egységükkel.

Kiderült, miért utazott Oroszországba Prigozsin, amikor lelőtték a repülőgépét

A Wagner-csoport a sikertelen felkelést követően ismét az afrikai érdekeltségei felé akart fordulni. A zsoldossereg vezetője ezért is utazhatott Afrikába, azonban az Institute for the Study of War (ISW) kutatóintézet oroszországi forrásai szerint a Kreml át akarja venni a Wagnertől az Afrikai területeit. Prigozsin emiatt utazhatott vissza Oroszországba, amikor lelőtték a repülőgépét.

Arról nincs megerősített információ, hogy a Wagner-csoport zsoldosai valóban elindultak-e Oroszország felé, illetve a csoporttól származó rövid videóüzenet hitelességét sem lehet ellenőrizni. A Wagner konvojokról egyelőre csak ukrán forrásokból lehetett hallani, fehérorosz hírportálok nem írnak ilyesmiről.

 

Prigozsin wagner zsoldos Fehéroroszország
Kapcsolódó cikkek