Közélet

Kiderült, miért utazott Oroszországba Prigozsin, amikor lelőtték a repülőgépét

A Wagner-csoport a sikertelen felkelést követően ismét az afrikai érdekeltségei felé akart fordulni. A zsoldossereg vezetője ezért is utazhatott Afrikába, azonban az Institute for the Study of War (ISW) kutatóintézet oroszországi forrásai szerint a Kreml át akarja venni a Wagnertől az Afrikai területeit. Prigozsin emiatt utazhatott vissza Oroszországba, amikor lelőtték a repülőgépét.

A Wagner-csoport vezére, Jevgenyij Prigozsin a sikertelen és rövid életű júniusi felkelést követően először Fehéroroszországba, majd onnan Afrikába utazott. A zsoldossereg legnagyobb számban afrikai országokban van jelen, ahol több puccsban és hatalomátvételben vehettek részt a feltételezések szerint.

Wagner jelvények azon a helyén, ahol Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezére lezuhant a magánrepülőgépével.
Fotó: AFP

A felkelés végül azzal ért véget, hogy Aljakszandr Lukasenka közvetítésével a Wagner kivonult Oroszországból, cserébe Moszkva amnesztiát biztosított a zsoldosoknak és vezetőjüknek.

Ezt követően Prigozsin Afrikába ment, hogy Ukrajnáról ismét az itteni érdekeltségeire koncentrálhasson. A zsoldosvezér augusztus 21-én a felkelés óta első alkalommal osztott meg egy videót a közösségi médiában, amiben arról beszélt, hogy továbbra is segítenek afrikai szövetségeseiknek, valamint azon dolgoznak, hogy Oroszországot még nagyobbá tehessék. A videó látszólag egy afrikai országban készülhetett, a zsoldosvezér teljes katonai felszerelésben, egy puskával látható a felvételen, a háttérben pedig katonák vannak.

Az Institute for the Study of War kutatóintézet oroszországi forrásokra hivatkozva azt írta egy jelentésében, hogy 

Oroszország nem nézte jó szemmel Wagner-csoport afrikai terjeszkedését.

A jelentésben az áll, hogy a Kreml át akarja venni a Wagner-csoporttól az afrikai bázisokat és érdekeltségeket, ennek érdekében pedig egy 20 ezer fős sereggel váltották volna ki a zsoldosokat a kontinensen. Az ISW forrásai szerint Prigozsint felháborította, hogy Moszkva ki akarja túrni Afrikából és mindent megtett, hogy ezeket a terveket megakadályozza. Feltehetően azért utazott váratlanul vissza Oroszországba, hogy az tegyen valamit az afrikai hatalomátvétel ellen.

Meghalt Prigozsin – videók a lelőtt repülőgépről

Állítólag alvezére, a Wagner-alapító Dmitro Utkin is vele utazott a lezuhant repülőn. A közösségi média csatornái villámgyorsan megteltek a gép lezuhanásáról és a becsapódási helyről készült felvételekkel.

Az ISW azt is írta, hogy 

a Wagner-csoport leváltásáért Afrikában Andrej Averjanov vezérezredes, az orosz különleges szolgálatok vezetője felel. 

Averjanov neve olyan gyilkossági kísérletekkel kapcsolatban merült fel a múltban, mint Szergej Szkripal brit hírszerző ügynöknek és lányának a megmérgezése.

Augusztus 23-án Oroszországban lezuhant egy magánrepülőgép, aminek a fedélzetén Jevgenyij Prigozsin utazott. A zsoldosvezér és a fedélzeten tartózkodó összes ember meghalt. Prigozsin holttestét azóta az orosz hatóságok meg is találták.

 

Jevgenyij Prigozsin wagner Afrika Oroszország
Kapcsolódó cikkek