A világ vezető klímatudósai szerint a 2023-ban világszerte tomboló „őrült” szélsőséges időjárás egy évtizeden belül normává válik határozott éghajlati fellépés nélkül írja a The Guardian. A napjainkban tapasztalható hőhullámok, erdőtüzek és árvizek csak a „jéghegy csúcsát” jelentik, összehasonlítva az elkövetkező, még rosszabb hatásokkal, mondják a szakemberek, hozzátéve: az éghajlati modellek korlátai miatt a világ szinte „vakon repül” a jövőbe.

QUIME, BOLIVIA-AUGUST 25: A firefighter walks on the areas affected by the forest fire, while a woman and a girl observe the place in the woods of town Quime in the department of La Paz, Bolivia on August 25, 2023. Mateo Romay Salinas / Anadolu Agency (Photo by Mateo Romay Salinas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Erdőtűz után Bolíviában.
Fotó: Mateo Romay Salinas / AFP

Attól tartva, hogy az emberiség szén-dioxid-kibocsátása a klímaválságot jelentősen felgyorsította, a Guardian több mint 40 tudós értékelését kérte ki a világ minden tájáról. Nem túl optimista véleményük egybecsengett:

az emberek és a környezet a vártnál jobban ki van téve a szélsőséges időjárásnak, valamint korábban soha nem tapasztalt hatásokat tapasztalhatunk a negatív éghajlati rekordok megdöntésével. 

A július az emberiség történetének legforróbb hónapja volt, az emberek világszerte szenvednek a következményektől – mondta Piers Forster professzor, a Leedsi Egyetem (Egyesült Királyság) munkatársa. Kiemelte: előzetes prognózisuk alapján ezt várták.

Ez lesz az átlagos nyár 10 év múlva, hacsak a világ nem működik együtt, és nem helyezi a napirend első helyére az éghajlati fellépést.

A hatások ijesztően nagyobb hatásúak, mint ahogyan én – és sok klímakutató, akit ismerek – vártam – mondta Krishna AchutaRao professzor, az Indiai Technológiai Intézet munkatársa.

Residents walk through flood water near the beach in Long Beach, California, on August 20, 2023. Hurricane Hilary weakened to a tropical storm on August 20, 2023, as it barreled up Mexico's Pacific coast, but was still likely to bring life-threatening flooding to the typically arid southwestern United States, forecasters said. Authorities reported at least one fatality in northwestern Mexico, where Hilary lashed the Baja California Peninsula with heavy rain and strong winds. (Photo by Robyn Beck / AFP)
A nagy forróság nemcsak erdőtüzet, hanem árvizeket is hoz.
Fotó: Robyn Beck / AFP

Dr. Christophe Cassou, a franciaországi Université Paul Sabatier Toulouse kutatója elmondta: az éghajlati veszélyek változásait globális szinten nem becsülték alá, ám a hatásait igen, mert sokkal sebezhetőbbek vagyunk, mint gondoltuk – a sebezhetőségünk arcon vág minket. Meleg- és erdőtűzrekordok dőltek meg idén világszerte, Észak-Amerikától kezdve Európán át Ázsiáig – jegyezte meg.

Az éghajlati modellezések pontosan megjósolták a hőmérséklet emelkedését, mivel az üvegházhatású gázok kibocsátása megugrott.

Lehet, hogy komolyan alábecsüljük az előttünk álló veszélyeket

– mondta dr. Raúl Cordero, a chilei Santiago Egyetemen. Szerinte észben vakon repülünk abban a tekintetben, hogy mire számíthatunk az éghajlati szélsőségek miatt.

A tudósok tisztában vannak azzal, hogy még nem léptünk át az elszabadult éghajlatváltozás fordulópontján. Rein Haarsma, a Holland Királyi Meteorológiai Intézet munkatársa azonban azt mondta, ez a fordulópont egyre közeledik. A most tapasztalható szélsőségek olyan változásokat idézhetnek elő, mint például az atlanti áramlás összeomlása és az antarktiszi jégtakarók olvadása, amelyek pusztító hatásúak. A tudósok szerint egy „apró ablak” nyitva maradt a klímaválság legrosszabb eseteinek elkerülésére. A kutatók túlnyomórészt egy intézkedést jelöltek meg kritikusnak:

a fosszilis tüzelőanyagok használatának radikális csökkentését.

Le kell állítanunk a fosszilis tüzelőanyagok használatát – erősítette meg kollégáját dr. Friederike Otto, az Imperial College London munkatársa. Emily Shuckburgh, a Cambridge-i Egyetem professzora egyenesen kijelentette: bárki, aki bármilyen módon is fenntartja a fosszilis tüzelőanyag korszakát, határozottan a történelem rossz oldalán áll.

A man cycles down Pennsylvania Avenue only blocks from the Capitol, which is heavily shrouded in haze.  Heavy pollution from wildfires in Canada is blanketing Washington, DC, in haze.  Hundreds of wildfires are burning across Canada, creating hazardous air quality in the Northeast and Mid-Atlantic states. (Photo by Allison Bailey/NurPhoto) (Photo by Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Washingtoni életkép: a szmog takarásában a Capitolium.
Fotó: Allison Bailey / AFP

Andrea Dutton, a Wisconsin-Madison Egyetem professzora felhívta a figyelmet: az átállás sebessége határozza meg a jövőt.

Az ENSZ találkozót hívott össze szeptember 20-ra a témában. Szinte minden éghajlati mutatónk rossz irányba mutat – jelezte Amina Mohammed, az ENSZ főtitkárhelyettese. Reméljük és azt várjuk, hogy a politikai vezetők, a magánszektor és a civil társadalmi szervezetek hiteles és ambiciózus fellépésekkel és elkötelezettségekkel érkeznek a csúcstalálkozóra – tette hozzá. 

A Meteorológiai Világszervezet arra figyelmeztetett, hogy a következő öt év valószínűleg a legforróbb lesz az eddigi rekordok közül, és a kiszolgáltatott közösségeket érinti a legsúlyosabban.

Az ENSZ 2023-as vezető klímacsúcsa, a Cop28 november végén kezdődik. Az eseménynek az Egyesült Arab Emírségek ad otthont, és Szultan Al Dzsaber, az Egyesült Arab Emírségek állami olajvállalatának vezérigazgatója elnökli. A globális szén-dioxid-kibocsátás tovább nőtt az elmúlt években, de 43 százalékkal kell csökkennie ahhoz, hogy jó eséllyel a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt maradjon.

Már két hete rekordon az óceánok felszínének átlaghőmérséklete

A tudósok elsősorban az ember által okozott üvegházhatású gázkibocsátást tartják felelősnek a felmelegedésért.