Közélet

Az orosz–ukrán háború 530. napja – friss hírek

Az orosz hadsereg légicsapást mért az ukránokra Donyeck közelében. Az ukránok pozitívan értékelték a dzsiddai találkozót.

Az orosz hadsereg légiereje súlyos csapást mért több ukrán dandárra. Az oroszok irányított rakéták segítségével semmisítettek meg két tüzérségi egységet – számolt be róla a TASZSZ orosz hírügynökség.

Military mobility of Ukrainian soldiers in the Donetsk Oblast
Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency / AFP

Vagyim Asztafjev, a déli harccsoport szóvivője elmondta a sajtónak, hogy az orosz légierő hétfőre virradó éjjel a Donyecki Népköztársaság területén csapott le az ukrán 5. rohamdandár és a 24. gépesített dandár állomáshelyére. A szóvivő szerint UMPK 500 és UMPK-250 irányított lövedékekkel mértek csapát a Dilejevka település közelében kialakított ideiglenes állásokra, valamint a Novgorodszkoje településen lévő táborra.

Két lengyel gyártmányú 155 milliméteres önjáró Krab tüzérségi egységet semmisített meg a légierő Lancet lőszerrel irányított lőszerekkel Szvjato-Pokrovszkoje és Kirovo településen

– nyilatkozta Asztafjev.

Orosz források szerint a Lancet kamikaze lövedékek Kuzminovka és Andrejevka települések közelében az ukrán hadsereg egy 122 milliméteres Gvozdika-tankját, valamint egy gyalogsági harcjárművét is megsemmisítették.

 

19:21

Rákapcsolhatnak az orosz dróntervezők

Lendületet kaphat a dróntervezés a novorosszijszki incidens után – tetemes hátrányt kell ledolgozniuk a mérnököknek.

19:20

Herszont és Harkivot is támadták az oroszok, sok az áldozat

Az oroszok eltaláltak egy családi házat Kupjanszk közelében, Herszonban pedig egy kilencemeletes lakóházat ért támadás.

18:22

Orosz katonai szóvivő: Harkiv megyében nyomultak előre az orosz egységek

Az orosz erők Kupjanszk környékén támadva kedvezőbb állásokat foglaltak el, a többi frontszakaszon pedig visszaverték az ukrán támadásokat – jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

17:14

Egy új javaslat alapján az ukrán férfiaknak a háború után még három évig tilos lenne a határátlépés

Az ukrán belügyminiszter tanácsadója azt szorgalmazza, hogy a 18 és 60 közötti férfiaknak a háború után még három évig tilos legyen a határátlépés

16:14

Óriási pénzt buktak az orosz piacról távozó cégek, azonban vannak, akik még mindig támogatják a kivonulást

Európa legnagyobb vállalatai legalább 100 milliárd eurós közvetlen veszteséget szenvedtek el oroszországi tevékenységeik miatt az orosz–ukrán háború kitörése óta. A 600 európai cég éves jelentéséből és 2023-as pénzügyi kimutatásából készült felmérés azt mutatja, hogy 176 vállalat számolt el veszteségekről az oroszországi vállalkozásaik eladása, bezárása vagy leépítése következtében – írta meg a Finacial Times. 

14:28

Rohamtempóban importálják a használt autókat az ukránok

Július folyamán 18 800 importból származó használt személygépkocsit vettek nyilvántartásba Ukrajnában, ez a szám 9 százalékkal több, mint egy hónappal korábban – számolt be róla az Ukrán Autógyártók Szövetsége (Ukravtoprom) közleménye alapján a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

14:23

Kínának is betesz a fekete-tengeri gabonamegállapodás megszűnése

A gabonaegyezmény összeomlása árt a kínai gazdaságnak, de Peking a geopolitikára koncentrál, és a megállapodás miatti veszteségeit máshonnan, köztük Oroszországból származó mezőgazdasági termékek importjával kompenzálja.

13:31

Nagyot zuhant az ukrán nyugdíjasok száma

A nyugdíjasok száma 140 ezerrel csökkent Ukrajnában az idei második negyedév során, ami a háború kezdete óta a legnagyobb esés a nyugdíjalap adtaira támaszkodó Opendatabot szerint.

A szervezet szerint az ukrán nyugdíjasok száma a háború kezdete óta 288 ezerrel csökkent, és a mostani változás valózínűleg a megszállt területeken frissített adatokkal magyarázható.

12:26

Ballisztikus rakétákkal fenyeget Moszkva az ukránok szerint

Az elkövetkező napokban az orosz hadsereg valószínűleg nem fog tömeges rakéta- és dróntámadásokat indítani Ukrajna ellen, azonban minden bizonnyal lehetnek célzott csapások – írta ukrán források alapján az Unian ukrán hírügynökség.

11:43

A háború alatt is költik a pénzüket az orosz turisták, de ha tehetnék, akkor sem mennének Nyugatra

Hiába dúl Ukrajnában immár több mint egy éve a háború, és halnak meg rengetegen a fronton, oroszok millióinak ez szinte semmit sem jelent, és ők ugyanúgy tömegével keresik fel a népszerű nyaralóhelyeket ezekben a hónapokban, mint békeidőkben. A Politico cikke szerint sokan egy biztonságos menedék reményében hagyják el Oroszországot, és egyre többen döntenek úgy, hogy egy egzotikus helyen várják ki a fegyveres konfliktus végét

10:58

Félkarú óriás lett Oroszország a krími hidak nélkül

A Kercsi-híd mellett Ukrajna több olyan hidat is megtámadott, amelyek az oroszok által megszállt területeket kötik össze a Krím félszigettel. Ezeknek a hidaknak az elvesztésével az orosz hadsereg déli csoportjának logisztikája nagymértékben megakadt. A déli frontot, valamint a félszigetet innentől csak Herszon megyén keresztül tudják elérni az oroszok, azonban az útvonal több pontja is az ukrán tüzérség hatótávolságán belül van.

10:25

Zelenszkij útjáról gyűjtött információt egy orosz kém, lekapcsolták

Az ukrán biztonsági szolgálat elfogott egy Oroszországnak dolgozó informátort, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mikolajivi útjáról gyűjtött részleteket. A kém igyekezett megtudni, hogy az államfő merre fog járni és mikor, milyen helyszíneket keres fel, milyen sorrendben.

08:44

Oroszország nélkül tárgyaltak a békéről

Kína nyitottsága a konstruktív párbeszéd irányába tölti el reménnyel az orosz–ukrán háborút lezáró békeszerződés megkötésében reménykedőket a Kijev által szorgalmazott béketervről tartott dzsiddai találkozót követően. Peking hetekkel korábban nem vett részt a Koppenhágában tartott hasonló találkozón.

08:20

Amerika partjainál gyakorlatozott Oroszország és Kína

Orosz és kínai hajók tűntek fel Alaszka partjainál, amire válaszul az amerikai haditengerészet négy rombolója jelent meg a helyszínen. A tizenegy hajóból álló orosz–kínai járőr azonban mindvégig a nemzetközi vizeken maradt.

Példátlan, hogy ekkora hajócsoport közelítse meg az amerikai partokat, és különösen az orosz–ukrán háború és a Tajvani-szoros térségében kialakult feszültség idején provokatív is.

08:02

Kevesebb orosz katona van a szakadár georgiai területeken

Az elmúlt időszakban kevesebb orosz katona látható Georgia vitatott hovatartozású területein, és az orosz haderő jelentős mennyiségű katonai eszközt is kivont a térségből – számolt be a dpa német hírügynökségnek a térségben működő európai uniós megfigyelőmisszió vezetője. Dimitriosz Karabalisz görög diplomata arról is beszámolt, nem lát esélyt arra, hogy a jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Dél-Oszétia és Abházia körüli konfliktus a közeli jövőben rendeződjön, ám annak a veszélye sem áll fenn, hogy ismét nyílt harcok törnek ki.

08:01

Több mint tizenhatezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán–magyar határszakaszon 7386-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 8584-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte hétfőn reggel az Országos Rendőr-főkapitányság.

tüzérségi egység csapás orosz-ukrán háború légierő
Kapcsolódó cikkek