Közélet

Az ukrán hadsereg beismerte, hogy a vártnál sokkal rosszabbul alakul az ellentámadás

Már az ukrán hadsereg is beismeri, amit eddig mindenki látott: az ukrán ellentámadás nem halad a tervek szerint. A CNN a fronton harcoló katonákkal készített interjút, akik elmondták, hogy az oroszok jól felkészülten várják őket minden kilométeren. Az előrehaladás lassú, sok a veszteségük, de nem adják fel.

Meghiúsult tervekről és hatalmas öldöklésről számolt be az az ukrán rohamcsapat, amelyik az ellentámadás délkeleti offenzíváját vezette a múlt héten. A hadművelet végén az ukránok megszerezték Sztaromajorszke falut, de ezért, bár az elmúlt hetek legnagyobb sikere volt az ellentámadásban, nagy árat fizettek az ukrán erők.

Liberated village Neskuchne and Storozheve in southeastern Ukraine - 20 Jun 2023
Fotó: Northfoto

Az oroszok vártak ránk

– mondta egy 29 éves katona a Reutersnek, aki Bulat hívójellel azonosította magát. A férfi tagja volt annak a páncéloscsapatnak, amelyik a Sztaromajorszke felé tartó támadást vezette.

Páncéltörőkkel és gránátvetőkkel fogadtak minket. A tankunk ráfutott egy aknára, de ez még nem jelentett gondot, viszont utána egy páncéltörő is eltalált minket. Mind életben maratunk, de el kellett hagynunk a tankot, hogy fedezéket találjunk

– emlékezett vissza Bulat Sztaromajorszke ostromára.

Ukrainian artillerymen load missiles onto a self-propelled 122 mm multiple rocket launcher BM-21 "Grad" near Bakhmut, Donetsk region, on July 13, 2023. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Fotó: AFP

A beszámolók alátámasztják azokat a sejtéseket, amelyek az elmúlt három hónapban rendszeresen megjelennek a világsajtóban, vagyis hogy az ukrán ellentámadás nem a tervek szerint halad. Az oroszok ellenállása erős, az ukránoknak pedig sok vért kell áldozniuk minden méter elfoglalásáért.

Kijev több milliárd dollár értékben kapott felszerelést és fegyvereket, hogy megindíthassa az ellentámadást az elveszett területeinek visszafoglalására. Most már egyértelmű, hogy 

a hadjárat nem úgy alakul, ahogy előre tervezték, az offenzíva lassabb, és sokkal több áldozatot követel. 

Az ukrán parancsnokok szerint az ellentámadás azért halad ennyire lassan, hogy minimalizálják az emberveszteséget.

Passing exam for mountain stormtrooper beret
Fotó: Northfoto

Az ellentámadás a valóságban már azelőtt elbukott, hogy elkezdődött volna. Már februárban is arról szóltak a hírek, hogy Kijev készül erre az akcióra, és hónapról hónapra azt lehetett olvasni, hogy hamarosan indul a támadás. Ám az offenzíva sosem indult el, ami végül több hónapos felkészülési időt adott az oroszoknak az állásaik megerősítésére. Mikor végül júniusban az ellentámadás valóban kezdetét vette, addigra az ukrán csapatokat mélyen beásott orosz vonalak fogadták, széles körben telepített aknamezőkkel.

Megszólalt Sojgu: irtózatos ukrán veszteségekről és orosz előrehaladásról számolt be

Az orosz védelmi miniszter szerint csak júliusban több mint húszezer katonát vesztett az ukrán hadsereg, de tíz nyugati tankot is megsemmisítettek.

Kijev szerint ezt a hátrányt egyedül légi támogatással tudnák leküzdeni, azonban a nyugati szövetségesek továbbra is visszatartják a fejlett vadászgépeiket az orosz–ukrán háborútól.

Egy Dub hívójelű ukrán katona arról beszélt a Reutersnek, hogy az oroszok jól felkészültek az ellentámadás fogadására.

Tönkretették az utakat, a földeken pedig mély gödröket ástak, hogy a tankok ne tudjanak közlekedni. Éjszaka szinte lehetetlen haladni, mert a gyalogságnak is óvatosnak kell lennie, és a sötétben nem használhatnak elemlámpát

– magyarázta Dub.

Egy másik katona, aki a Pikachu hívójelre hallgat valamivel optimistább volt, mint a társai. Elmondta, hogy a nehézségek ellenére muszáj előremenniük. Úgy látta, hogy az előrenyomulás bár lassú és sok veszteséget hoz, de sikeres.

Lassan, de biztosan haladunk előre. A terep nehéz és kiszámíthatatlan, és folyamatosan lőnek ránk, de nem hátrálunk meg, minden méterért megküzdünk. Sok a veszteségünk, de itt mindenki remek munkát végez

– mondta a katona.

 

Sztaromaiorske ukrán hadsereg ellentámadás
Kapcsolódó cikkek