Közélet

Az ukránok szerint sikerült megrongálniuk egy orosz hadihajót az éjszakai Novorosszijszk elleni támadásban

Az oroszok tagadják, az ukránok viszont hangoztatják, hogy az éjszakai dróntámadásban megsérült az orosz haditengerészet egyik partraszálló hajója. Az orosz haditengerészet szerint a két ukrán tengeri drónt megsemmisítették, és semmilyen kár nem keletkezett, miközben Kijev állítja, hogy az Olenyegorszkij Gornyak nevű, partraszálló hadihajót eltalálták a támadás során.

Megsérült egy orosz hadihajó az oroszországi Novorosszijszk haditengerészeti támaszpontnál a pénteki tengeri dróntámadásban, amelyet az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a haditengerészet közösen hajtott végre – jelentette az Ukrainszka Pravda hírportál az SZBU-ra hivatkozva.

Novorossiysk,,Russia,-,08.28.2022.,Sea,Gates,,Cruiser,Mikhail,Kutuzov,,Black,
Novorossiysk, Russia - 08.28.2022. Sea gates, cruiser Mikhail Kutuzov, Black Sea, port, Krasnodar Territory, Novorossiysk
Fotó: Shutterstock

A támadás következtében az Olenyegorszkij Gornyak nevű, partraszállító hadihajó testén komoly sérülés keletkezett, és jelenleg nem tudja ellátni harci feladatait

– írta a portál.

A Kaszpi-tengeri Csővezeték-konzorcium által kiadott tájékoztatás szerint a Novorosszijszk melletti terminál továbbra is normál üzemmódban szállítja az olajat a kikötött tartályhajóknak, az infrastruktúrában nem keletkezett kár.

Az orosz vezetés reménykedik, hogy nem lesz szükség kényszersorozásra

Oroszországban egyre nagyobb gondot okoz az újoncok bevonása az Ukrajnában zajló különleges katonai műveletbe. Miután a részleges mozgósítás tavaly ősszel nagy felháborodást keltett az orosz nép körében, a Kreml taktikát váltott. Kedvezményekkel ösztönzik az önkéntes katonai szolgálatot, a jelentkezőknek állami élet- és egészségbiztosítást adnak.

Ahogyan arról korábban írtunk, az orosz haditengerészet is beszámolt a támaszpont elleni támadásról. Arról tájékoztatott, hogy két tengeri drónnal támadták meg a bázist az ukránok, ám állításuk szerint a járőrök mind a két pilóta nélküli csónakot megsemmisítették. Azt az orosz források is megerősítették, hogy a Novorosszijszkban üzemelő kőolaj terminál nem sérült meg a támadásban, és a vezetéken a megszokott módon szállítják az olajat.

Független forrásból nem lehet megerősíteni, hogy a valóságban mekkora kár keletkezett a hadihajóban, illetve a kikötői infrastruktúrában, bár a támadásról azóta néhány videót is közzétettek.

 

 

orosz haditengerészet drón Novorosszijszk hadihajó
Kapcsolódó cikkek