Rég látott szélsőséges időjárást hozott a hétvége, sőt az Európa számos pontját hetek óta sújtó extrém időjárás pénteken Magyarországot is elérte. Kidőlt fák, elárasztott pincék, épületkárok miatt volt szükség a tűzoltók segítségére a szombat hajnali, majd a délutáni viharok miatt, a legtöbb beavatkozás Budapesten, Pest, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében történt. 

Árad a Rába. A heves esőzések miatt lezárt út Csörötnek és Rönök között augusztus 5-én. Fotó: Czeglédi Zsolt

Közel kétezer alkalommal kellett beavatkozzanak a tűzoltók a szombat hajnali, illetve délutáni vihar miatt – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének közleményben. A vihar miatt 1874 beavatkozásra volt szükség, főként kidőlt fák, víz alá került pincék és épületkárok miatt kellett intézkedniük a tűzoltóknak.

Közel kétezer alkalommal avatkoztak be a tűzoltók a szombati vihar miatt

A Katasztrófavédelemhez csak Budapestről több mint négyezer bejelentés érkezett.

Az esőzések nemcsak a közúti közlekedést veszélyeztették, de problémákat okoztak a vasúton és a légi közlekedésben is.

A reptéren ragadtak a Zadarból hazainduló magyarok, még mindig várják a mentesítő járatot

Tegnap este óta várnak arra a magyarok, hogy visszarepülhessenek Budapestre Zadarból, mert a gépük, amellyel hazajöhettek volna, kénytelen volt a rossz időjárás miatt Zágrábban leszállni. Csakhogy erről őket nem értesítették, és éjjel már szállást sem találtak.

A már lehullott csapadék miatt intenzív vízszintemelkedés indult meg a Rába, a Mura és a Zagyva folyókon. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelző rendszerében szereplő hazai vízmércékre készített számítások alapján – ha az előre jelzett csapadék lehullik – a következő hat napban a Duna vízrendszerén a Dunán Nagybajcsnál I. fokú készültséget kell majd elrendelni. A folyó többi magyarországi szakaszán készültség alatt maradnak a vízállások, de jelentős, többméteres vízszintemelkedések lesznek.

Az érkező árhullámok ellen azonban nagy segítséget nyújtanak az elmúlt évek vízügyes fejlesztései – ezt az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte. Mint írták Rönökön és Rábagyarmaton a nemrég átadott automata üzemeltetésű tározók visszatartották az éjjel lezúduló csapadékot, több százezer köbméter vizet, és ezzel megmentették az alattuk lévő településeket az elöntéstől. Jól vizsgáztak a töltéserősítések és a szentgotthárdi árapasztó is.

Vasárnapra a legtöbb csapadék a Rába, a Mura és a Dráva vízgyűjtő területén várható.

További esős napokra van kilátás

A tájékoztatás szerint a mediterrán ciklon várhatóan még több napig a térségben marad, ezért további számottevő mennyiségű esőre kell számítani elsősorban a Traun-Enns, a bécsi medence, a Mura, a Felső-Dráva, valamint a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén. A csapadék idő- és térbeli eloszlása továbbra is a szokásosnál bizonytalanabb, de mind a Duna, mind a Tisza vízgyűjtőjén jelentős mennyiség várható. 

A Rábán, a Murán és a Dráván a harmadfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállások várhatók a következő napokban.

 

Változatos lesz a jövő hét

Hétfő

Estig nagyrészt erősen felhős lesz az ég, és főleg északon még záporok is kialakulnak. Estétől északnyugat felől aztán csökken a felhőzet. Az északnyugati szél többfelé lesz erős, eleinte még viharos, 19-22 fok körül alakul a hőmérséklet, nem lesz nyári meleg.

Kedd

Sok napsütés várható gomolyfelhőkkel, ezekből azonban esetleg csak északkeleten fordul elő futó zápor. Mérséklődik és délnyugatira fordul a szél, 24 fok körüli értékeket mérhetünk.

Szerda

A napsütést követően északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan várható zápor, zivatar, 25 fok körüli, mérsékelten meleg idő lesz.

Csütörtök

Egy gyenge hidegfront vonul át hazánk térsége felett, ezért a nap első felében még zápor, zivatar kialakulhat. Délután már egyre nagyobb területen süt ki a nap. Az északnyugati szél megélénkül. A levegő 25-27 fok köré melegszik.

Péntek

Sok napsütésre, száraz időre van kilátás. A hőmérséklet tovább emelkedik, néhol már ismét lehet 30 fokos kánikula.

Köpönyeg.hu

 

Mikor érdemes strandhelyek felé venni az irányt?

A jövő hét első felében nem fog kedvezni az időjárás a nyaralóknak, szerdára újabb hidegfront körvonalazódik – írja az Időkép. – Péntektől fokozatos felmelegedés kezdődhet, és a hétvégétől visszatérhet az igazi nyár.

Millió eurós károk a közép-európai régióban

Van ahol a magyarországinál sokkal súlyosabb a helyzet. Szlovéniát például története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtja, a heves esők okozta áradások akár 500 millió euró kárt is okozhattak már – közölte Robert Golob szlovén miniszterelnök a nemzetbiztonsági kabinet szombati ülése után. 

Árvíz lerombolta híd a szlovéniai Kamnik környékén fekvő faluban, Stahovicában. Fotó: Miro Majcen

Halálos áldozatai vannak a heves esőknek Kínában

Újabb tíz halálos áldozata van a heves esőknek Észak-Kínában, így már harmincra nőtt a számuk a hét eleje óta. Az eltűntek száma is nőtt, már negyvenöt ember hollétéről nem tudnak hivatalosan. A korábban a Fülöp-szigeteken pusztító és a kontinens felett már viharrá szelídülő Doksuri tájfun hozta a hatalmas mennyiségű esőt egy olyan térségben, amely egyébként aszályos. A legtöbb eső Pekingben és környékén esett, jelentős anyagi kárt okozott. Nagy területek vannak víz alatt a fővárosban, de a szomszédos Hopej tartományban is. A 12 millió lakosú Paoting városban több mint 600 ezer embert kellett kimenekíteni az otthonából.

Pekingben 140 éve nem esett ennyi, de a melegrekord is megdőlt ezen a nyáron a fővárosban.