A mobiltelefonok roamingadatait elemezve a legtöbb magyar Ausztriába megy, ha külföldre utazik, de nyáron rendkívüli mértékben megugrik a Horvátországba utazók száma is – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hétfői közleményéből.

Az NMHH több – játvány előtti és utáni – év adatait vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy a roamingforgalmat bonyolító SIM-kártyák száma nagyot, mintegy 38 százalékot ugrik a nyári időszakban.

Dubrovnik,,Croatia
Fotó: Shutterstock

A további adatok ismertetése előtt az NMHH felhívja a figyelmet arra, hogy a SIM-kártyák az úti célig számos ország hálózatára csatlakozhatnak, és előfordulhat a határ mentén az is, hogy véletlenül csatlakoznak külföldi hálózatra. Ezért sem meglepő, hogy a roamingolók körében legkedveltebb három ország mindegyike szomszédunk.

Az első helyen mind nyáron, mind az év egészében Ausztria áll

ahol nyaranta a magyar SIM-kártyák 8,5 százaléka kapcsolódik a helyi hálózathoz, igaz, a nyári többlet ott csak 17 százalék. A második helyezett Horvátország esetében viszont már látszik, hogy a turizmus nagyot dob a forgalmon, hiszen a nyári 6,2 százalékos érték 138 százalékos nyári pluszt takar. A rangsor harmadik helyén a szintén szomszédos Szlovákia áll 5,1 százalékkal, Ausztriához hasonló, mérsékelt nyári emelkedéssel.

A nyári többlet mértéke egyébként Görögországban a legnagyobb (182 százalék), amit Horvátország, Bulgária, Ciprus, Szlovénia és Olaszország követ. Nyaranta tehát a magyarok még mindig a mediterrán térségbe látogatnak a legszívesebben, az erdőtüzek és a hőhullámok ellenére.