Az elnök történelmi fordulópontnak nevezte az idei évet a török–magyar kapcsolatokban. Köszönetet mondott Orbán Viktornak és Novák Katalinnak, amiért meghívták Magyarországra, hogy a magyarokkal együtt ünnepelhesse augusztus 20-át, a magyar miniszterelnököt pedig jó barátjának nevezte.

Budapest, 2023. augusztus 20.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és az ünnepi tűzijáték megtekintésére érkező Recep Tayyip Erdogan török elnök a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A török elnök emlékeztetett rá, hogy 2023. december 18-án lesz a Törökország–Magyarország Baráti Megállapodás 100. évfordulója, valamint hogy a Stratégiai Együttműködési Tanács 6. ülését is idén év végén rendezik meg Budapesten. Hozzátette, hogy 2024 lesz a török–magyar kulturális év, amelynek keretében több programmal is készül a két ország – írta meg a török Hürriyet.

Erdogan beszélt arról is, hogy

a török–magyar volumene 2022-ben már 3,5 milliárd dollár volt, a cél pedig a 6 milliárd dolláros kereskedelmi kapcsolat elérése. 

Ezzel együtt a két ország stratégiai együttműködéseiről is szó esett a magyarországi látogatás alatt Orbán Viktorral.

Erdogan kijelentette, hogy Magyarország biztosította, hogy támogatják Törökország uniós csatlakozását.

Kiemelt stratégiai partnerséggé válik a magyar–török kapcsolat

A svéd NATO-ratifikációról is tárgyalt a magyar kormányfő és a török elnök.

 

Lesz Putyin–Erdogan-találkozó?

Korábban lehetett arról hallani, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Törökországba érkezik, hogy egyeztessen Erdogannal. Újságírói kérdésre a török elnök elmondta, hogy egyelőre nincs meghatározott időpontja egy ilyen találkozónak, és elsősorban telefonon szokott beszélni orosz kollégájával. Ennek ellenére Erdogan is fontosnak tartja, hogy személyes kapcsolattartás legyen Moszkva és Ankara között, ezért elmondta, hogy a török külügyminiszter hamarosan Oroszországba utazik, hogy a fekete-tengeri gabonaegyezményről tárgyaljon az orosz féllel.

A török elnök azt is elmondta, hogy jelenleg a legfontosabb találkozókat a szeptemberi G20-csúcstalálkozó szolgáltatja Indiában, valamint az amerikai ENSZ-közgyűlés. Erdogan úgy fogalmazott, hogy ez nagyon zsúfolt időszak, de mint mondta

ha ezekben a nyüzsgő hetekben alkalmunk nyílik rá, akkor találkozunk Vlagyimir Putyinnal.

Az elnök kiemelte, hogy mindent megtesznek azért, hogy békés átmenet felé tereljék Oroszországot és Ukrajnát, de hozzátette, hogy ehhez Kijevre is szükség van.

Erről már beszéltem Zelenszkij elnökkel a NATO-csúcstalálkozón. Remélem, a törekvéseink végül eredményt érnek majd el

– mondta Erdogan.

Törökország EU-s csatlakozásáról a török elnök még azt is elmondta, hogy a jövő év második felében vár jelentősebb előrelépést az ügyben. Kifejtette, hogy ekkor Orbán Viktor tölti majd be az soros elnöki tisztét, ami kedvező lehet, tekintettel a kiváló török–magyar kapcsolatokra. Hozzátette, tisztában van azzal, hogy egyetlen elnöki ciklus nem hozhat sorsfordító eredményeket, de abban bízik, hogy a csatlakozással kapcsolatban pozitív lépések történhetnek ez idő alatt.