Az Egyesült Államok felszólította Mali átmeneti kormányát, hogy biztosítsa az ENSZ többnemzetiségű erőinek rendezett és biztonságos kivonulását az országból.

Fotó: AFP

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön kiadott közleményében az Egyesült Államok mély aggodalmának adott hangot az  erőszak elmélyülésének kockázata miatt az afrikai országban, miután a nemzetközi békefenntartók távoznak.

Az amerikai közlemény elfogadhatatlannak minősíti az ENSZ békefenntartói elleni támadásokat, és "elítéli az erőszakot, valamint azt a fenyegetést, amit a Maliban tevékenykedő fegyveres szereplők jelentenek".

A nemzetközi felhatalmazás alapján az országban tartózkodó katonák sérülésével végződő múlt vasárnapi erőszakos támadás is aláhúzza annak szükségességét, hogy Mali politikai szereplői békés úton rendezzék vitáikat, összhangban a 2015-ben Algírban aláírt békemegállapodással 

- olvasható az amerikai külügyminisztérium csütörtökön kiadott közleményében.

Maliban az ENSZ többnemzetiségű békefenntartó missziója (UN Multidimensional Integrated Stabilization Mission, MINUSMA) hivatalosan 2013. július 1-én kezdődött, amelyet a világszervezet keretei között működő hasonló akciók közül a legveszélyesebbnek tartottak, és amelynek során több mint 300 katona vesztette életét.

A mali kormány belső hatalmi harcokat és hatalomátvételt követően tavaly felfüggesztette az ENSZ-katonák jelenlétének támogatását, az ország külügyminisztere idén júniusban hivatalosan is kérte a misszió lezárását. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ennek nyomán június 30-ával megszűntnek nyilvánította Maliban a békefenntartó missziót, a nemzetközi katonai egységek számára 2023. december 31-i határidőt szabott a nyugat-afrikai ország elhagyására.

2023. június 30-án a békefenntartó misszió 13 ezer katonából állt.