Közélet

Lemberget érte súlyos orosz rakétatámadás

Az éjszakai rakétatámadásnak három áldozata van. Ez volt a legnagyobb támadás Ukrajna nyugati régiója ellen a háború kezdete óta.

Nagyszabású orosz rakétatámadás érte kedd hajnalban Ukrajna nyugati részét, Lemberget (Lviv) és az északnyugati Volhíniai területet (Voliny), a beszámolók szerint ez utóbbi régióban három ember meghalt – közölték helyi tisztviselők.

This photograph taken on August 14, 2023, shows missile fragments laying on the ground   after of a night strike in the city of Odesa, amid the Russian invasion in Ukraine. Ukraine downed three waves of Russian missiles and drones targeting Odesa, its army said early on August 14, 2023, the latest in a string of attacks in the southern region on the Black Sea coast. (Photo by Oleksandr GIMANOV / AFP)
Fotó: AFP

Egész Ukrajnában légiriadót rendeltek el hely idő szerint hajnali 2 óra körül (magyar idő szerint 1 órakor), ez mintegy két órán át tartott.

Lemberg polgármestere, Andrij Szadovij a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról számolt be, hogy egy égő lakóház kiürítésére adtak utasítást. A lembergi támadás és az ottani károk teljes mértéke egyelőre nem ismert. Korábban Makszim Kozickij, a terület kormányzója jelentette be, hogy orosz rakéták csoportjai tartanak a régió felé.

Az ukrán média arról számolt be, hogy a keddi támadás volt a legnagyobb a régió ellen azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta az országot. 

Támadás érte a Lembergtől mintegy 150 kilométerre északra fekvő Volhíniai területet is, amely határos Lengyelországgal. 

A térség székhelyén, Luckban halálos áldozatai voltak a légicsapásoknak.

Jurij Pohuljajko volhíniai kormányzó a Telegramon azt írta, hogy Luckban, egy ipari vállalat telephelyén áldozatokat is követelt a támadás.

Sajnos, a légicsapás következtében halálos áldozatok is vannak. Három ember meghalt. Több sebesült kórházban van

– tudatta a politikus. 

Borítókép forrása: AFP

rakétatámadás Ukrajna Lviv Lemberg
Kapcsolódó cikkek