Közélet

Olaszország volt miniszterelnöke: a Nyugat Ukrajnára vonatkozó stratégiája kudarcot vallott

Másfél év háború után mi az a valóság, ami uralkodik a háborús propaganda által lüktetett egyszerű jóslatok felett? – teszi fel a kérdést írásában Giuseppe Conte. A valóság 500 ezer ember halála mindkét fronton és több mint hatmillió ukrán menekült.

Már másfél éve, hogy Putyin 2022. február 24-én kiadta a gátlástalan parancsot Ukrajna megszállására. Itt az ideje, hogy őszinte elemzést végezzünk, elsöpörve a nyugati fronton azóta uralkodó optimista értékeléseket, amelyeket fülsüketítő felületes háborús propagandával táplálnak – kezdte a helyzetértékelő írását közösségi oldalán Giuseppe Conte, Olaszország volt miniszterelnöke.

Fotó: Facebook/Giuseeppe Conte

Mint írta, a NATO-térségben folytatott, folyamatos ukrajnai katonai utánpótláson és az eszkaláció logikáján alapuló stratégia nem eredményezte az orosz katonai vereséget. Minden éppen fordítva történt, például Bahmutban nem az orosz hadsereg szenvedett vereséget, nem gyengültek meg katonái és katonai egységei sem, és nem vonultak vissza az ukrán ellentámadás alatt. Közben erősödött Putyin vezetése és nőtt a belső konszenzus, így összeomlott a belső destabilizáció kilátása.

Az Oroszországra kivetett gazdasági és pénzügyi szankciók nem taszították csődbe Oroszországot, és gazdaságát sem hajlították meg

– mutatott rá a volt miniszterelnök.

Oroszország elszigeteltsége egyáltalán nem valósult meg – tette hozzá, sőt igazából épp most fejeződött be az orosz–kínai vezetésű Brics-csoport 15. csúcstalálkozója, amely konkrét megállapodásokat kötöttek a 2024-es további bővülésére, s ezzel a világ lakosságának 45 százalékát, a globális 38,2 százalékát foglalná magában.

Még az orosz fronton is teljesen tévesnek bizonyultak a számítások. Putyin villámháborúra gondolt, helyette minden tekintetben költséges konfliktusba keveredett, emberiség elleni bűncselekmény elkövetésének személyes vádjával és nemzetközi szinten való kompromittálásának lehetőségével. 

Másfél év háború után mi az a valóság, ami uralkodik a háborús propaganda által lüktetett egyszerű jóslatok felett? – teszi fel a kérdést írásában Giuseppe Conte. A valóság 500 ezer ember halála mindkét fronton. A valóság több mint 6 millió ukrán menekültről szól, akik elhagyták az országukat.

A valóság az, hogy teljes városok és hatalmas területeket teljesen leromboltak, amelyeket az elkövetkező években kell segítenünk az újjáépítésben, európai pénzügyi kötelezettségvállalással, amelyet csak a kezdeti szakaszban 50 milliárd euróra becsülünk. A valóság az, hogy az Oroszország–Ukrajna konfliktus 2022-ben 3,7 százalékkal növelte a globális katonai kiadások növekedését az előző évhez képest, a tavalyi katonai kiadások rekordösszeget ért el bolygón.

A valóság az, hogy ez a régi Európa szívében zajló konfliktus felfedte, hogy az képtelen hatékony közös stratégiát kidolgozni, valamint autonóm vezetést, politikai és gazdasági szerepet kifejezni, ezzel ellenkezőleg, láthatjuk kormányzóink alternitását az Egyesült Államok felé.

Amikor kitört a konfliktus, azonnal kértük, hogy határozott és egyértelmű elkötelezettséget vállaljunk a párbeszédvonal kialakítására az összes ellentmondásos féllel, és a béketárgyalások útjára lépjünk. Ezt az elkötelezettségünket minden helyszínen, minden szinten, végtelen alkalommal bizonyítottuk, először Draghi, most pedig Meloni is – mutatott rá.

Az ukrán–orosz béketervről egyeztetett a pápával Novák Katalin

Novák Katalin szerint a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin halálát nem tartja Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalma gyengülése jelének és attól tart, „Moszkva egy hosszú háborúban érdekelt”. Itt az ideje, hogy elkezdjünk a békéről beszélni, ebben Ferenc pápával is teljesen egyetértünk – jelentette ki Novák Katalin.

Conte hozzátette: alkotmányos elveinknek megfelelően előmozdítottuk a demokratikus összehasonlítást a Parlamentben. Minden lehetséges parlamenti eszközt (indítványt, határozatokat, napirendet) és minden párbeszéd médiumát felhasználtunk, hogy Olaszország a hagyományos Atlanti Szövetség megtörése nélkül céltudatos szerepet vállaljon a konfliktusból olyan kiút felé, amely nem az egyetlen katonai eszkaláció volt. A 100 ezres békemenet főszereplői között voltunk Rómában tavaly november 5-én – emlékeztetett.

Megtámadott és gúnyolt minket a háborús propaganda mindenféle vádaskodással és panasszal. Mindig is egyenesek voltunk, tisztában voltunk azzal, hogy a tárgyalás felé vezető út, valamint a béke és biztonság útja felé sokkal több bátorságot igényel, mint a politikai jövőképektől mentes katonai stratégiához való kritikus összehangolás – írta az olasz miniszterelnök.

Mindig is meggyőződtünk a Szentszékkel és néhány más szereplővel együtt, hogy ez a legjobb módja az ukrán emberek érdekeinek és az önrendelkezési joguk védelmének. Mindig is meg voltunk győződve arról, hogy hiba volt az Orosz Föderációnak katonai vereséget okozó megszállottsága, nem tudva a geopolitikai kilátásokról, amelyek azt kockáztatják, hogy egy újabb hidegháború logikája szerint mereven bipoláris nemzetközi egyensúlyhoz vezetnek minket.

Jövőre megrendezik az amerikai elnökválasztási kampányt. Könnyű megjósolni, hogy még az USA-ban is ez a konfliktus lesz a politikai vita középpontjában, alapot teremtve a kérdés elválasztására a katonai stratégiától, mivel az itt követett stratégia is már az amerikai adófizetőknek több tízmilliárd dollárjába került.

Nem kérünk bocsánatot azoktól, akik megtámadtak és molesztáltak minket. Minket nem érdekelnek a kifogások. Egyszerűen azt akarjuk, hogy ez a realitás arra késztesse őket, hogy keményen dolgozzanak azon, hogy a konfliktust az egyetlen lehetséges megoldás felé irányítsák, a béke irányába – fejezte be Conte.

 

Olasztország háborús propaganda Giuseppe Conte
Kapcsolódó cikkek