Közélet

Orosz nacionalisták lázadoznak a háborús cenzúra ellen

Oroszországban az állam igyekszik elfojtani minden olyan hangot, amely kritikával illeti az állami vezetést vagy az Ukrajnában zajló eseményeket. Több orosz blogger azonban ellenáll a cenzúrának, és továbbra is olyan felvételeket tesz közzé, amelyek az orosz hadsereg problémáival és veszteségeivel foglalkoznak.

Nacionalista orosz bloggerek felháborodtak azon, hogy az állami vezetés elhallgatná az Ukrajnában zajló „különleges katonai művelet” problémáit. Oroszországban még a törvényben is szabályozták, hogy az orosz hadseregről csak a védelmi minisztérium által kiadott felvételek terjeszthetők, de ennek a jogszabálynak sokan ellenállnak.

Military training of Ukrainian Army in Donetsk Oblast
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az Institute for the Study of War (ISW) arról írt, hogy augusztus 25-én több orosz jobboldali blogger is olyan felvételeket és posztokat tett közzé, amelyek az orosz hadsereg problémáira hívták fel a figyelmet, egész pontosan a 205. lövészdandár gyengélkedésére. Ez az egység volt az, amelyik felrobbantotta a Kahovka-gátat. A bloggerek bejegyzései szerint a lövészdandár nem rendelkezik megfelelő tüzérségi támogatással, miközben nagy veszteségeket szenved el az ukrán tüzérség támadásaitól.

A posztok egybehangzóan azt állítják, hogy a 205. lövészdandár jelenleg Herszonban tartózkodik, ahol az ukrán tüzérség folyamatosan tizedeli. Állítólag az egység parancsnokai figyelmen kívül hagyják a veszteségeket 

írta a The Kyiv Independent.

A 25-én megjelent bejegyzésekre válaszul az orosz állami médiában már augusztus 26-án megjelent egy felvétel, amelyen állítólag a 205. lövészdandár egyik katonája látható egy teljesen új egyenruhában. A videóban a katona arra kéri az orosz bloggereket, hogy téves információkkal ne nehezítsék meg a dandár hadműveleteit. 

Hozzátette, hogy ha valóban segíteni akarnak az ukrajnai harcokban, akkor jelentkezzenek a legközelebbi sorozóközpontban, és vonuljanak az ukrán frontra.

Prigozsin halálával a Wagner csoportot bekebelezheti a Kreml

Azt ugyan nem tudni, hogy ki ölhette meg Prigozsint és a Wagner csoport többi vezetőjét, de feltételezhető, hogy a halálukkal a Kreml megszerzi az irányítást a vezetés nélkül maradt zsoldosok felett. A Wagner csoport értékes afrikai érdekeltségekkel rendelkezik, amelyekre így a moszkvai elit teheti rá a kezét.

Az orosz bloggereket azonban nem győzte meg a videó, többen azonnal reagáltak rá. A felvételt megrendezettnek nevezték, amivel a Kreml leplezni akarja az ukrajnai hibákat.

Oroszországban gyakori, hogy a hadsereget ért kritikákat a hadművelet szándékos hátráltatásának tartják. Az orosz védelmi minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy ezeket a hangokat elhallgattassa.

Az ISW szerint ez a hozzáállás elfordíthatja a háborúpárti orosz nacionalistákat a kormánytól.

 

Ukrajna Kreml orosz hadsereg blogger
Kapcsolódó cikkek