Közélet

Az orosz–ukrán háború 544. napja – friss hírek

Új orosz alakulatot hoztak létre, hogy a harcedzett csapatokat át tudják csoportosítani.

Új katonai szervezeteket hoz létre Oroszország a brit katonai hírszerzés hétfői jelentése szerint. Ezek egyike a 18. összfegyvernemi hadsereg, amely az értékelés szerint a Herszon megyében működő csapatok megerősítéséből és összegyúrásából születhetett meg, többek között az általában Krímben állomásozó 22. hadtestből. Az új hadsereg valószínűleg frissen mobilizált katonákból áll, és Ukrajna déli részén védekező feladatokat lát el.

Az X-en megjelent összegzés szerint Oroszország célja az lehet a lépéssel, hogy tapasztalt csapatokat szabadítson fel, amelyeket más frontszakaszokon vethet be. Reális az esélye annak is, hogy 

emiatt helyeztek át ejtőernyős csapatokat Herszonból Orihiv környékére, ahol heves harcok dúlnak.

 

Tatyana Skrypnikova, 60, who sustained light shrapnel wounds, stands among debris of the house of her neighbours destroyed following a shelling in the village ofnZaoskillya, near Kupiansk, Kharkiv Oblast, on August 17, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. The head of the region Oleg Synegubov said that Russian forces had shelled Zaoskillya, a suburb just east of Kupiansk, killing a woman born in 1962. "Another woman, born in 1963, suffered shrapnel wounds. Medics provided assistance to the injured on the spot," he wrote on social media. (Photo by SERGEY BOBOK / AFP)
Fotó: AFP

A mélységi orosz célpontok elleni ukrán csapások a katonák morálját is rombolják, ami számos kritikus frontszakaszon fenyegeti az orosz erők stabilitását a Háborús Tanulmányok Intézete (Institute for the Study of War, ISW) vasárnapi jelentése szerint. A szervezet kiemelte, hogy az ismételt mélységi támadások akár pánikot is okozhatnak, amely gyorsan terjedhet az orosz csapatok körében.

Egy korábbi jelentésében az agytröszt arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz frontvonalak védelme törékeny, különösen azért, mert Oroszország nem képes lecserélni az ott harcoló csapatokat, ami a tartalékok apadására utal – írja a Kyiv Independent, és emlékeztet arra is, hogy az ISW szerint az Oroszország területén végrehajtott ukrán támadások az információs térben vezetnek elégedetlenséghez.

 

19:08

Magyar vétó után: félmilliárd eurónyi fegyverhez juthatnak az ukránok

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség májusban vette fel az OTP-t a háborús szponzorok listájára, ha leveszi, visszavonhatja vétóját a magyar kormány.

16:49

Újabb területeket szabadítottak fel az ukránok

Az ukrán erők Bahmut városától délre törnek előre, amelyet az orosz hadsereg májusban, hónapokig tartó véres küzdelem után foglalt el.

16:46

AZ OTP egyeztet Kijevvel a megbélyegző listáról, és cáfol

Az OTP Bank arról tájékoztatta a VG-t, hogy egyeztet az ukrán antikorrupciós ügynökséggel arról, miként lehet lekerülni a listájukról. A NAZK állításait tételesen cáfolták.

16:45

Erdogan a hazaúton: Magyarország soros elnöksége indíthatja el Törökország uniós csatlakozását

Korábban lehetett arról hallani, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Törökországba érkezik, hogy egyeztessen Erdogannal. Újságírói kérdésre a török elnök elmondta, hogy egyelőre nincs meghatározott időpontja egy ilyen találkozónak, és elsősorban telefonon szokott beszélni orosz kollégájával. 

16:43

Háború: Washington már a béketárgyalásokban gondolkodik?

Ukrajna erős katonai helyzete és a beköszöntő tél együttvéve jó feltételeket teremtenek, hogy megfontoljuk a béketárgyalásokat – Mark Milley, az amerikai haderő vezérkari főnökeinek egyesített bizottságát vezető tábornok tavaly novemberi kijelentése újra napirendre került Washingtonban.

16:42

Rettegnek az ukrán gabona érkezésétől a litvánok

Az Ukrajnából érkező gabona már sok helyen lenyomta a piaci árakat.

16:40

Börtönbüntetést kapott a sorozás elkerüléséért egy ukrán férfi

Ukrajnában változatos és váratlan helyeken kézbesítik a behívókat. Aki nem vonul be, büntetésre számíthat.

Herszon Orihiv frontszakasz morál Oroszország
Kapcsolódó cikkek