Közélet

Több ukrán települést elfoglaltak az oroszok

Öt település került az orosz erők ellenőrzése alá az elmúlt napokban Harkiv megyében egy orosz állami tisztségviselő összesítése szerint, míg egy ugyancsak orosz tábornok arról számolt be, hogy az ukránok több száz katonát veszítettek a harcokban.

Az orosz erők előrenyomulásának „komoly jelzésének” nevezte egy orosz tisztségviselő, hogy öt település került az orosz erők ellenőrzése alá az elmúlt napokban Harkiv megyében. Vitalij Gancsev, a régió Moszkva által kinevezett katonai és polgári közigazgatásának vezetője kedden a Pervij Kanal orosz állami tévécsatorna adásában kijelentette, hogy mozgásuk „az ellenséges terület belsejébe meglehetősen aktív”.

Members of Wagner group stand guard in a street in the city of Rostov-on-Don, on June 24, 2023. President Vladimir Putin on June 24, 2023 said an armed mutiny by Wagner mercenaries was a "stab in the back" and that the group's chief Yevgeny Prigozhin had betrayed Russia, as he vowed to punish the dissidents. Prigozhin said his fighters control key military sites in the southern city of Rostov-on-Don. (Photo by STRINGER / AFP)
Az oroszok öt ukrán települést is elfoglaltak a napokban.
Fotó: AFP

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve elmondta, hogy az orosz erők nyugati rohamcsapatai a Harkiv megyei Vilsana település környékén „kedvezőbb állásokat szereztek”. A szóvivő ismertette, hogy az ukrán erők a kupjanszki taktikai irányban az elmúlt nap mintegy 110 katonát vesztettek.

Az orosz tábornok szerint a frontvonal mentén az ukrán hadsereg összesen több mint 680 katonája esett el, a legtöbb, mintegy 210, közülük a Donyeck körzetében vívott harcokban – közölte az MTI.

Zaporizzsja és Herszon megyét is orosz támadások érték

Az elmúlt egy napban az Ukrajna déli-délkeleti részén fekvő Herszon és Zaporizzsja megyét is heves orosz támadások érték, amelyeknek több helyi lakos is áldozatául esett – közölték kedden a régiók kormányzói. Az MTI jelentése szerint Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója a Telegramon azt közölte, hogy az orosz ágyúzások következtében egy ember életét vesztette és tizenhárman megsebesültek a régióban.

 

 

orosz támadás Ukrajna elfoglalt terület orosz-ukrán háború Harkiv
Kapcsolódó cikkek