Közélet

Ukrajna hevesen reagált Orbán Viktor Tucker Carlson-interjújára

Ukrajna nem éppen kedves választ adott Orbán Viktor kijelentéseire, amiket a Tucker Carlson-interjúban mondott. A sértő szavakra egyelőre nem reagált a magyar kormány.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök augusztus 21-én interjút adott a Fox News korábbi műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak.

Orbán Viktor
Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A magyar kormányfő a 30 perces beszélgetésben olyan kijelentéseket tett, miszerint Ukrajna győzelme Oroszország felett teljességgel lehetetlen, és aki ennek az ellenkezőjét állítja, az hazudik. Orbán szerint Moszkva egyértelműen sokkal erősebb Kijevnél. Irreálisnak nevezte annak a lehetőségét is, hogy Kijev visszafoglalja a 21014-ben annektált Krím-félszigetet.

A miniszterelnök azt is kijelentette, hogy megegyezést kell találni Oroszországgal és egy olyan új biztonsági egyezményt kell létrehozni, amiben Ukrajna szuverenitása biztosítva van, de NATO-tagságról nem lehet szó.

Az interjúban Orbán Viktor azt is kifejtette, hogy az ukrajnai konfliktus lezárásának egyetlen módját abban látja, ha Donald Trumpot újraválasztják az Egyesült Államok elnökének.

Trump az az ember, aki megmentheti a nyugati világot

– mondta a miniszterelnök. Szavaira az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleg Nikolenko felháborító választ adott.

Nem tudjuk, Magyarország mit tenne a helyünkben, de Ukrajna nem kereskedik sem a területeivel, sem a szuverenitásával. Örültünk Orbán Viktor nyilatkozatának, mert már olyan régen nem beszélt Ukrajna támogatásának leállításáról, vagy az orosz agresszió legitimálásáról, hogy kezdtünk aggódni, vajon mi történhetett vele

írta meg a Newsweek Nikolenko szavait.

A Russia Today korábbi főszerkesztője, Margarita Simonyan a Russia-1 állami tévécsatornában azt állította, hogy Carlson Tucker interjút kért Vlagyimir Putyintól. 

Tucker remek munkát végez. Valóban interjút kért Vlagyimir Putyintól és nagyon jó lenne, ha valaki eljuttatná ezt az üzenetet az elnökhöz

– mondta Simonya.

 

Orbán Viktor Carlson Tucker Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek