Közélet

Vérbe fagy az ukrán ellentámadás: az oroszok szerint már 43 ezren haltak meg

A megsemmisített ukrán célpontok között soroltak fel egyebek között két drónirányító központot.

Az ukrán csapatok ellentámadásuk kezdete óta, vagyis az elmúlt két hónap folyamán több mint 43 ezer embert vesztettek – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium. „A kijevi rezsim június–júliusi úgynevezett offenzívájának kezdete óta az ukrán fegyveres erők veszteségei a harci műveletek során már több mint 43 ezer katonát tettek ki” – hangzott a tárca összegzése. A minisztérium szerint ez az adat nem tartalmazza az ukrán és külföldi kórházakba szállított sebesülteket, a „külföldi zsoldosokat”, valamint azokat a harcosokat, akik az ukrán hátországban végrehajtott precíziós csapások következtében vesztették életüket.

A Ukrainian serviceman sits on a T-72 tank at a position in the Donetsk region on June 25, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Fotó: AFP

A tárca tájékoztatása értelmében az orosz erők az ukrán ellentámadás kezdete óta legkevesebb 4900 haditechnikai eszközt semmisítettek meg, köztük 26 repülőgépet, 9 helikoptert, 1831 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 747 tüzérségi löveget és aknavetőt. Igor Konasenkov altábornagy, a minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve visszavert ukrán ellentámadásokról, valamint Donyeck körzetében végrehajtott orosz ellentámadásról és Liman környéki előrenyomulásról számolt be. Az elmúlt nap folyamán a frontvonalon elesett ukrán katonák számát mintegy 575 főben nevezte meg. A megsemmisített ukrán célpontok között sorolt fel egyebek között két drónirányító központot.

A moszkvai katonai tárca szerint Szergej Sojgu védelmi miniszter a „különleges hadművelet” övezetében felkereste az orosz központi csapatcsoport egy előretolt vezetési pontját, ahol egyebek között a saját oldalon emberéleteket megkímélő megelőző csapások fontosságát hangsúlyozta. Fogadta Andrej Mordvicsov altábornagy jelentését, és köszönetét fejezte ki a katonáknak a Liman környékén végrehajtott sikeres műveletekért.

A védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy a zaporizzsjai atomerőműben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői pénteken, az eredeti terveknek megfelelően, megfigyelőváltást hajtottak végre. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat Herszonból, Zaporizzsja megyéből és az oroszországi Kazanyból számolt be az ukrán biztonsági szolgálatokkal együttműködő ügynökök, összesen négy ember őrizetbe vételéről.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken az orosz biztonsági tanács tagjaival tárgyalta meg a belbiztonság kérdéseit, valami aláírt több, az ukrajnai háborúval kapcsolatos jogszabályt.

Ezek értelmében egyebek között 27-ről 30 évre emelkedik a sorkatonai szolgálatra behívhatók felső korhatára, a behívó kézbesítése után a címzettnek tilos lesz külföldre utaznia, az orosz szankciók alá került külföldiek vagyonát zárolhatják, a nemzeti gárdát nehézfegyverekkel fogják felszerelni, továbbá az állami fegyveres testületek, valamint a terrorellenes védelemben részesített objektumokat őrző biztonsági cégek jogosultságot kaptak arra, hogy a felelősségi területükön minden drón mozgását megakadályozzák.

Putyin kézjegyével látta el azt a törvényt is, amely 10 százalékos egyszeri adót vet ki a vállalatok extraprofitjára. A jogszabály – több kivétel megnevezése mellett – alapvetően azokra a nagyvállalatokra vonatkozik, amelyek 2021–2022-es átlagos, adózás előtti nyeresége meghaladja az 1 milliárd rubelt (jelenlegi árfolyamon 3,7 milliárd forintot).

 

ukrán ellentámadás tájékoztatás katona védelmi minisztérium hadművelet
Kapcsolódó cikkek