Közélet

Visszakövetelik Moszkvától a pont tizenöt éve elszakított Dél-Oszétiát és Abháziát

Oroszország még 2008-ban szállta meg Georgia két tartományát.

A Georgiától elszakított Dél-Oszétia és Abházia visszaadását követeli közös nyilatkozatban Moszkvától az ENSZ Biztonsági Tanácsának hat nyugati kötődésű tagja a területek Oroszország általi lerohanása 15. évfordulóján.

Az ENSZ New York-i székhelyén csütörtök este kiadott nyilatkozatában az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Albánia, Japán és Málta leszögezik, hogy a kaukázusi ország 2008-as lerohanása Oroszország olyan agresszív tendenciájának kezdete volt a szomszédaival szemben, amely ma is tapasztalható Ukrajnában.

A fentebbi országok Georgiával zárt ajtók mögött folytattak konzultációt, és ennek alapján továbbra is határozottan kiállnak az ország függetlensége, szuverenitása és a nemzetközileg elismert határain belüli területi integritása mellett – olvasható a nyilatkozatban.

The,Urban,Landscape,Of,Tbilisi,In,The,Daytime.,Bird's-eye,View
The urban landscape of Tbilisi in the daytime. Bird's-eye view
Georgia fővárosa, Tbiliszi.
Fotó: Alekszandr Medvedkov

2008-ban Georgia fegyverrel kísérelte meg visszaszerezni az ellenőrzést a Moszkva által támogatott egyik szakadár terület, Dél-Oszétia fölött, de nem járt sikerrel. Az öt napig tartó háborúban az orosz csapatok több más georgiai területre is betörtek, ám végül Dél-Oszétia és Abházia kivételével kivonultak az országból. Moszkva ugyanakkor elismerte a szakadár területek függetlenségét, és ott katonai támaszpontokat is létesített.

Az állásfoglalást az öt másik nagykövet társaságában Albánia ENSZ-nagykövete olvasta fel a BT üléstermén kívül. Ebben elítélték Oroszország brutális invázióját, Dél-Oszétia és Abházia megszállva tartását és kísérleteit az annektálásukra. A hat nyugati ország határozottan elítéli, hogy Oroszország az Ukrajna elleni indokolatlan és igazságtalan agressziója mellett folyamatosan provokál más területeken is.

Ezek ékes példájaként említik, hogy Oroszország rendszeresen végrehajt hadgyakorlatokat georgiai szakadár területeken, valamint a hozzájuk tartozó vizeken és légtérben, hogy szögesdrót kerítést és egyéb akadályokat állított fel a szakadár területek határán, hogy jogtalanul fogva tart, illetve elrabol helyi lakosokat, hátrányosan megkülönbözteti a szakadár területeken élő georgiaiakat, valamint szándékosan kárt okoz Georgia kulturális örökségében.

A nyilatkozat kiadói szerint a konfliktust a nemzetközi jog – ezen belül az ENSZ Alapokmánya – alapján kellene békésen megoldani. Ugyanakkor ez nem igazán hatotta meg Moszkvát, Dmitrij Poljanszkij, Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete egyenesen képmutatónak nevezte az állásfoglalást a közösségi médiában, 

kifejtve, hogy Georgia felelőtlen hazardírozása miatt veszítette el területeit.

Azonban az orosz diplomata szerint fokozatosan javul Oroszország és Georgia kapcsolata, amit az is bizonyít, hogy a turizmus és a gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében már közvetlen légi járatokat is indítottak a két ország között, azonban az oroszgyűlölő Nyugat éket akar venni közéjük.

Ukrajna kapcsán pedig arról írt, hogy az országot az Egyesült Államok és szövetségesei a geopolitikai érdekeiért áldozzák fel az utolsó lakosig egy Oroszország elleni értelmetlen és közvetett háborúban.

 

Georgia Dél-Oszétia Oroszország
Kapcsolódó cikkek