Közélet

A Gripenektől várják a csodát az ukránok

A Gripen repülőgépek olyan képességekkel rendelkeznek, amelyekre Ukrajnának nagy szüksége lenne az Oroszországgal szembeni ellentámadásban.

Miután Ukrajna évekig próbált F–16-os vadászgépeket szerezni az Egyesült Államoktól és más NATO-tagországoktól, az Egyesült Államok pár hete egyezett bele, hogy Dánia és Hollandia F–16-osokat adjon át Ukrajnának, amint a pilóták kiképzése befejeződött. Az idő azonban szorítja Ukrajnát, ezért az országnak más forrást is találnia kell ahhoz, hogy korszerű harci repülőgépeket szerezzen be. Svédországi jelentések szerint Stockholm azt fontolgatja, hogy 

svéd gyártású Gripen repülőgépeket küld az ukránoknak, hogy segítsék az Oroszország elleni harcukat – ezzel újabb dimenziót adva az északi és balti országok háborúban való részvételének.

A Finnish Air Force’s F-18 takes off from Orland Air Base during the The Arctic Fighter Meet exercises occurring from August 21 to 25 in Brekstad, located west of Trondheim, Norway, on August 23, 2023. Norwegian F-35, Swedish JAS Gripen and Finnish F-18 participate in the Arctic Fighter Meet exercise, part of the Nordic Defence Cooperation (NORDEFCO).  (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP

És bár Svédország NATO-csatlakozása még mindig Magyarország és Törökország beleszólásán múlik (ez utóbbi saját F–16-os harci gépeket próbál szerezni az Egyesült Államoktól), a svéd légierő már ukrán pilóták képzését végzi – írja az Euronews. Az Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel tartott augusztusi sajtótájékoztatón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 

„Svédország büszkeségének” nevezte a Gripeneket, és azt mondta, „meggyőződésem, hogy a Gripen sokkal biztonságosabbá teheti szabadságunkat”.

A Saab AB repülőgépipari óriáscég által gyártott Gripennek vannak bizonyos előnyei az F–16-ossal szemben, amelyek közül néhány különösen alkalmassá teszi az ukrajnai háborúra. A brit védelmi agytröszt, a RUSI kifejti: a gépet kifejezetten arra tervezték, hogy az orosz SAM-ek (felszín-levegő rakétarendszerek) és a gyors sugárhajtású repülőgépek ellen gyorsan reagáljon.

A Gripennek megvan az az előnye is, hogy a sérült kifutópályákról, sőt mindennapi utakon is fel és le tudjon szállni, illetve kifejezetten szélsőséges körülmények között, felszerelt légibázis nélkül is nagyon gyorsan bevethető.  

 

Ukrajna Gripen Oroszország F-16
Kapcsolódó cikkek