Közélet

Rossz hír Kijevnek: csúszik az ukrán pilóták kiképzése az F–16-osokra

Az USA arra vár, hogy az európai országok nyújtsák be az ukrán pilóták kiképzéséről szóló tervezetet. Felmerült az is, hogy tartsanak sürgősen nyelvi kurzust is a pilótáknak, mert angolul nem igazán tudnak.

Az Egyesült Államok továbbra is arra vár, hogy az európai vezetők benyújtsák az ukrán pilóták F–16-os vadászrepülőgépeken való kiképzésének tervezetét, amelyet az Egyesült Államoknak még engedélyeznie kell, mielőtt a program ténylegesen elkezdődhetne – mondták a CNN-nek az ügyben jártas tisztviselők. 

Fotó: AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és európai tisztviselők is nyilvánosan beszéltek arról, hogy a kiképzést ebben a hónapban elkezdik. Egy kiképzőközpontot létesítenek Romániában is. Később Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok támogatja az ukrán pilóták F–16-osokon való képzését, azonban számos kritikus részletet kell még kidolgozni. Sőt, a kiképzés még nem jelenti azt, hogy Ukrajna valóban kap majd F–16-os gépeket, ugyanis erről még nem született döntés.

Az Egyesült Államoknak még jóvá kell hagynia az F–16-osokra specifikus berendezések átadását, beleértve a repülésszimulátorokat, illetve a képzési kézikönyveket. A tisztviselők azonban azt mondták a CNN-nek, hogy 

a Biden-adminisztráció még nem kapta meg a végső kiképzési tervet az európaiaktól, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államoknak még nincs mit aláírnia.

Az sem világos, hogy mely országok vesznek részt a kiképzési programba. A gépek Ukrajnába szállításához külön amerikai jóváhagyás szükséges. 

A kiképzendő ukrán pilóták számát is meg kell még határozni, de a légierő feljegyzése 10-12 fős létszámot javasolt egyelőre. Ez összhangban van azzal a számmal, amelyről az amerikai védelmi tisztviselők úgy vélik, hogy Ukrajna reálisan tudja nyújtani az egy hónapos európai kiképzésre, amíg az orosz–ukrán háború tombol. 

Az ukránoknak egy másik kulcsfontosságú akadályt is meg kell ugraniuk, mielőtt az F–16-osokra kiképzik őket: az angol nyelvtudást. A légierő feljegyzése szerint aggályos a pilóták angoltudása, ezért a többségüknek további nyelvi képzésre lenne szükségük. Az Egyesült Királyság felajánlotta, hogy ezt az oktatást a kurzus részeként biztosítja, az Egyesült Államok pedig fontolgatja, hogy angoltanárokat is biztosít a programhoz.  

A kiképzési programot egy 11 NATO-országból álló koalíció támogatja, és hivatalos amerikai jóváhagyásra van hozzá szükség, mivel az F–16 amerikai technológia.

A kiképzéseket várhatóan Dániában és Romániában tartják, Hollandia, Belgium, Kanada, Luxemburg, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Svédország és az Egyesült Királyság közreműködésével – közölték tisztviselők. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora mondta a múlt heti tájékoztatón, hogy a részleteket, beleértve a dátumokat, helyszíneket és a tanterv hosszát, még kidolgozzák. 

 

kiképzés Ukrajna Egyesült Államok F-16
Kapcsolódó cikkek