A párizsi városvezetés jócskán kibővítené a Szajna folyó vizét használó hűtőrendszerét, hogy a jövő nyárra várható hőhullámok mellett a francia főváros környezetkímélő módon elégíthesse ki a lakosság légkondicionálás iránti igényeit – írta a Reuters.

Alexandre,Iii,Bridge,In,Paris,Against,Eiffel,Tower,With,Boat
Fotó: Shutterstock

Tovább bővül Európa legnagyobb hűtési hálózata, amely a jövő nyáron megrendezésre kerülő párizsi olimpia létesítményeit is ki fogja szolgálni. A rendszer, amely a Szajna folyó vizét föld alatti csöveken keresztül vezeti el, majd pumpálja az épületek falába, eddig több ezer egyedi légkondicionáló berendezést váltott ki.

A lakóházak felveszik a vizet, amely lehűtik a falakat, majd a hálózat visszaszállítja a folyóba. A rendszer nemcsak olcsóbb, de a szén-dioxid-kibocsátást is lecsökkenti, ráadásul kiváló arra, hogy a párizsi olimpia hatalmas létesítményeit élhető hőmérsékleten tudja tartani

– mondta Raphaelle Nayral főtitkár. A tervek szerint a rendszert a város déli részein is kiépítik, valamint kiterjesztik a kórházakra, a napközi és idősotthonokra. A cél az, hogy 2042-re a hálózat hossza a háromszorosára, mintegy 250 kilométerre nőjön.

Európa legtöbb városához hasonlóan Párizsban is rendkívül forró volt a nyár az elmúlt években – tavaly júliusban a hőmérséklet elérte a 43 Celsius-fokot – ami megkeserítette az ott lakók életét, és több ágazat működését, többek között a turizmusét is megnehezítette.

Az energiaválságot követően is magasak maradtak a költségek, ami megdrágította a légkondicionálók üzemeltetését. Ez a rendszer sokkal olcsóbb, kevesebb helyet foglal, és ráadásul természetes erőforrásokat használ

– nyilatkozta Ghislain Tezenas Du Montcel, egy a rendszerre kötött irodaépület tulajdonosa. A hálózat bővítése viszont nagy méretű és időigényes beruházás lesz, és a bevezetését Párizsnak minél előbb el kell kezdenie, ha már az olimpia alatt is működtetni akarja.