Közélet

Az oroszok szerint stabilizálódott a helyzet Robotinénél

A Donyecki Népköztársaság vezetője szerint nincsenek meg az ukrán áttörés feltételei.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz hadügyminisztérium szóvivője a szerdai hadijelentésében 11 ukrán támadás visszaveréséről számolt be, az ukránok embervesztesége 540 fő volt. A támadásokból ötöt Donyeck mellett, Kliscsijivka, Veszele és Himik környékén vertek vissza.

A hadügyi szóvivő ukrán katonai célpontok és eszközök megsemmisítéséről is beszámolt, többek között egy egy vezetési és megfigyelőpontot Vuhledarnál, az ukrán 35. tengerészgyalogos dandár ideiglenes telepítési pontját az ugyancsak a donyecki régióban lévő Petropavlivkánál, egy Sz–24m típusú és egy MiG–29-es repülőgépet, egy amerikai M1097-es Avenger légvédelmi rakétarendszert, egy harckocsit, 12 páncélozott harcjárművet, három amerikai Paladin és egy lengyel Krab önjáró tüzérségi löveget, valamint négy amerikai M777-es vontatott tarackot, négy Storm Shadow manőverező repülőgépet, öt HIMARS- és Szmercs-rakétát, illetve 42 drónt sorolt fel az ukrán veszteségek között.

A Ukrainian serviceman of an air reconnaissance squad of the 45th Brigade controls a Leleka reconnaissance UAV during its landing at a position in Donetsk region on June 27, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Fotó: Genia Szavilov / AFP

Ezzel az orosz hadügyminisztérium számításai szerint az ukránok a háború kezdete ót már több mint 12 ezer harckocsit és más páncélozott járművet vesztettek.

A Donyecki Népköztársaság vezetője, Gyenisz Pusilin a Szolovjov LIVE adásában szerdán arról beszélt, hogy az orosz erők megszállva tartják a Kliscsijivkától északra fekvő magaslatokat, az ukránok pedig a délnyugati külterületeken próbálják meg elsáncolni magukat. Elmondása szerint a csaknem teljesen porig rombolt település a szürke zónában van, vagyis vitatott terület.

Véleménye szerint Robotine környékén stabilizálódott a helyzet, ezért nincsenek meg az előfeltételei annak, hogy az ukránok áttörjék a frontot, még a legforróbb pontokon és az erősítések átdobásának figyelembevételével sem.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi és dróntámadást a helyi hatóságok.

 

Igor Konasenkov Robotine háború
Kapcsolódó cikkek