Közélet

Borzasztó lyukakat robbantottak az orosz tengeralattjáró oldalán – fotók

A Krím félsziget elleni támadás akkora károkat okozott, hogy a tengeralattjáró a háború végéig használhatatlan maradhat.

A szevasztopoli szárazdokk elleni múlt heti ukrán rakétacsapás kapcsán legutóbb előkerült fotók az egyik orosz tengeralattjáró tatján hatalmas lyukakat mutatnak, lehetséges, hogy a cirkálórakéták indítására is alkalmas hajó a háború végéig használhatatlan marad.

A picture taken on September 10, 2008, shows the Moskva, missile cruiser flagship of Russian Black Sea Fleet, entering Sevastopol bay. Russia "over the next few days" will be sending the Moskva missile cruiser to the Mediterranean as the West prepares for possible strikes against Syria, the Interfax news agency said on today. AFP PHOTO/VASILY BATANOV (Photo by AFP)
A Moszkva cirkálót, az orosz flotta zászlóshajóját már tavaly elsüllyesztette Ukrajna.
Fotó: AFP

A Telegramon közzétett felvételek alapján szakértők azt állítják, hogy évekig tarthatnak a javítások, amelyek költsége több millió dollár is lehet. A brit hadügyminisztérium múlt heti közlése szerint Oroszország igyekszik a valósnál kisebbnek feltüntetni a fekete-tengeri flottát ért károkat, ám a Minszk partraszálló hajó szinte biztos, hogy használhatatlan, míg a Rosztov nevet viselő tengeralattjáró katasztrofális károkat szenvedett – írja a Newsweek.

A brit értékelés szerint a hajók javítását szolgáló szárazdokk helyszínéről csak a romok eltakarítása hónapig tarthat. 

Addig a Fekete-tengeren állomásozó orosz flotta karbantartása is nehézségekbe ütközhet. Ezen hajóhadnak ráadásul csak négy, cirkálórakétát is indítani képes tengeralattjárója van, közülük a Rosztov volt az egyik.

Az ukrán elnöki hivatal élén álló Mihail Podoljak szerint az orosz flotta elleni támadások Krím visszafoglalását készítik elő.

 

cirkálórakéta Ukrajna tengeralattjáró
Kapcsolódó cikkek