A kormány dolga az, hogy megfelelő munkakörülményeket teremtsen az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) – mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára szombaton Budapesten, a városligeti mentőnapon. Eseménydús éven van túl a mentőszolgálat, de sok örömteli pillanat is volt ebben az évben – idézte fel az államtitkár, utalva egyebek mellett az augusztus 20-i ünnepségsorozat, a Sziget Fesztivál és a budapesti atlétikai világbajnokság magas szintű egészségügyi biztosítására. 

20230302 Nyíregyháza dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója, aki az ízületi betegek megyei egyesületének meghívására  a Jósa András kórházban beszélt a vármegyénkben március 1-jén életbe lépett új ügyeleti rendszerről.Fotó: Dodó Ferenc DFKelet-Magyarország  20230302 Nyíregyháza 

dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója, aki az ízületi betegek megyei egyesületének meghívására  a Jósa András kórházban beszélt a vármegyénkben március 1-jén életbe lépett új ügyeleti rendszerről.

Fotó: Dodó Ferenc DF
Kelet-Magyarország
Fotó: Dodó Ferenc

„A mindenkori kormány dolga pedig az, hogy ezt a kiváló, minőségi munkát úgy hálálja meg, hogy megfelelő munkakörülményeket teremt, mind infrastrukturális, mind anyagi ételemben” – emelte ki. 

Takács Péter az intézkedések között említette 

a többlépcsős szakdolgozói béremelést, amelynek egyik üteme idén júliusban volt egy 18 százalékos béremeléssel, a következő pedig jövő év márciusában lesz. A jövő évi költségvetésben 240 milliárd forint van elkülönítve a béremelésre 

– mondta. 

A munkakörülmények javítása érdekében számos mentőállomás újult meg vagy épült újonnan, de ez a munka nem áll meg. „Bőven van még tennivalónk, az elődeink kicsit elhanyagolták ezt a kérdést” – fogalmazott, hangsúlyozva: csak kipihent, felkészült mentődolgozók tudnak hatékonyan életet menteni. 

Az államtitkár felidézte azt is, hogy ezer mentőautót cseréltek le az elmúlt időszakban, ezek a legmodernebb járművek a legmodernebb felszereléssel futnak. Az új ügyeleti rendszerben részt vevő mentők pedig 170 gépjárművet kaptak – sorolta.