Közélet

Külföldi zsoldosokra csapott le Oroszország

A napi orosz hadijelentés ismét jelentős ukrán veszteségekről számolt be.

Nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal mért csapást az orosz hadsereg külföldi zsoldosok ideiglenes szállására és ukrán diverzánscsoportokra – közölte hétfőn az orosz hadügyminisztérium. A tájékoztatás szerint minden célpontot el is találtak. Orosz sajtóinformációk szerint az egyik, külföldi tanácsadókat elszállásoló hotel Odesszában volt.

A hadügyminisztérium azt is közölte, hogy hét támadást vertek vissza Donyeck térségében, 445 főnyi veszteséget (halott és sebesült) okozva az ukránoknak. A meghiúsított ukrán támadások számát az egész frontvonal mentén az összesítés 11-ben, az ukrán veszteséget pedig mintegy 840 főben adta meg.

Ukrainian cadets attend a ceremony for taking the military oath at The National Museum of the History of Ukraine in the Second World War, in Kyiv, on September 8, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. More than 300 cadets took the oath of enlistment. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
Fotó: AFP

A megsemmisített ukrán célpontok között még két vezetési és megfigyelőpontot, két lőszerraktárt, egy MiG–29-es repülőgépet, négy harckocsit, hét pácélozott harcjárművet, HIMARS-rakétákat és 33 drónt sorolt fel az orosz hadügyminisztérium.

Vlagyimir Rogov, az Együtt vagyunk Oroszországgal nevű zaporizzsjai mozgalom vezetője hétfőn a Telegram-csatornáján közölte, hogy 

az ukrán erőket kiverték a Bahmuttól északnyugatra fekvő Orihovo-Vaszlijivkáról.

A megszállt ukrán területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről ukrán tüzérségi és dróntámadást jelentettek a helyi hatóságok. Hétfőn a kurszki önkormányzat épületének teteje egy nap alatt két találatot is kapott, így a város alapításának 991. évfordulója alkalmából tervezett vasárnap esti tűzijáték után másnap reggel elmaradt az ünnepi körmenet is.

A hivatalos jelentések szerint hétfőn az orosz légierő legalább kilenc ukrán drónt lőtt le Kurszk és Belgorod megye, illetve a Krím félsziget fölött. A megszállt Luhanszk megyében, az orosz határ közelében lévő Krasznodonban (ukránul Szorokine) két civil életét vesztette, három pedig megsebesült a Junoszty gyárat ért ukrán belövések következtében.

 

orosz hadügyminisztérium Kurszk rakéta MiG-29
Kapcsolódó cikkek