Közélet

Mégis kihagyja a BRICS-csúcstalálkozót Vlagyimir Putyin

A Nemzetközi Büntetőbíróság letartóztatási parancsa továbbra is érvényben van az orosz elnök ellen.

Az előzetes tervekkel ellentétben Vlagyimir Putyin orosz elnök mégsem vesz részt a BRICS- (Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság társulása) országok vezetőinek augusztus 22. és 24. között esedékes csúcstalálkozóján a Dél-afrikai Köztársaságban – írta meg a pretoriai elnöki hivatalra hivatkozva a Bloomberg. Az orosz elnököt külügyminisztere, Szergej Lavrov fogja képviselni.

Fotó: Mikhail Tereshchenko / AFP

Putyin döntése egyúttal az is jelenti, hogy a dél-afrikai hatóságoknak nem kell végrehajtaniuk a Nemzetközi Büntetőbíróságnak az orosz vezető letartóztatására vonatkozó parancsát. Az arról szóló döntés, hogy az orosz elnök távol marad az eseménytől, a hírek szerint közös megegyezéssel született.

A dél-afrikai köztársaság elnöke, Cyril Ramaphosa egyébként engedélyt kért a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságtól (ICC), hogy a BRICS-országok találkozóján ne kelljen őrizetbe vennie Vlagyimir Putyint, mert az hadüzenetnek minősülne. Korábban az is felmerült, hogy a csúcstalálkozót áthelyezzék Kínába, amely nem tagja az ICC-nek.

A Dél-afrikai Köztársaságot már 2015-ben is bírálatok érték, amiért megtagadta az ICC által körözött Omar el-Besir akkori szudáni elnök letartóztatását és kiadását a bíróságnak.

Megszorítja-e a Kína dominálta BRICS a Nyugatot?

Ez a szervezet adja ma a világ lakosságának több mint 40 százalékát, és a világ GDP-jének kevesebb mint egyharmadát.

 

 

ICC Cyril Ramaphos Vlagyimir Putyin Dél-Afrika
Kapcsolódó cikkek