Magyarország a Hungary Helps – Magyarország segít programon keresztül 40 millió forinttal támogatja az Örmény Vöröskereszt humanitárius munkáját közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára csütörtökön a közösségi oldalán.

SWITZERLAND-MIDEAST-CONFLICT-GAZA-REDCROSS-AID
Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Azbej Tristan, a KDNP alelnöke bejegyzésében azt írta, hogy az elmúlt napokban folyamatosan egyeztetett az Örmény Apostoli Egyház képviselőivel a térségben kialakult helyzetről. Az egyeztetések nyomán és egyházi kérésre

a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Hungary Helps Programon keresztül 40 millió forintot adományoz az Örmény Vöröskeresztnek humanitárius programjai támogatására.

A támogatásból a szervezet azoknak az örmény nemzetiségű embereknek nyújt segítséget, akik az ott három évtizede dúló konfliktus miatt települnek át Karabah térségéből Örményországba.

Az utóbbi hetek fegyveres eszkalációja, majd egy Sztepanakertben bekövetkezett halálos ipari katasztrófa következtében eddig több tízezer örmény nemzetiségű ember hagyta el otthonát és települt Örményországba, ahol nagyon nehéz megoldani az ellátásukat. A magyar segítségnyújtás célja, hogy a konfliktus és az üzemanyagraktár-robbanás civil kárvallottjainak megsegítésével hozzájáruljon a térség stabilitásához.

A magyar kormány álláspontja a karabahi konfliktus tekintetében is világos és egyértelmű: a béke az egyetlen fenntartható megoldás a térségben.

A Hungary Helps Program az elmúlt években több örmény közösséget is támogatott. Örményországban egyházi humanitárius programokat támogatottak, a Közel-Keleten pedig a szíriai és iraki háború, valamint a libanoni gazdasági válság által sújtott örmény keresztény közösségeknek nyújtottak segítséget. Ezek a támogatások hozzájárultak Magyarország és Örményország diplomáciai kapcsolatainak 2022-es újraindításához.