Közélet

Már Afrikában is dúl az orosz–ukrán háború – videó

Szudánban a Wagner csoporttal szövetkező RSF félkatonai szervezet csapatait dróntámadások érték. Minden jel arra utal, hogy a csapásokért Ukrajna a felelős, de Kijev tagadja, hogy köze lenne a dologhoz.

Az ukrán különleges erők intéztek dróntámadást a Wagner csoport szövetségesei ellen Szudán fővárosának közelében – erről egy ukrán katonai forrás nyilatkozott a CNN-nek.

Training of infantry and drones unit at the South Frontline of Zaporizhzhia Oblast
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A Rapid Support Forces (RSF) félkatonai szervezetet a Wagner csoport afrikai egységei támogatják a szudáni hatalom fenntartásában. Az RSF ellen több dróntámadást is intéztek az elmúlt időszakban. A csapásokat bárki által beszerezhető, átépített drónokkal hajtották végre. A fegyverré változtatott drónokkal belerepülnek az RSF csapataiba.

A CNN arról írt, hogy Ukrajna afrikai akciói az orosz-ukrán háború rendkívüli kiterjedését jelenti.

Kijev hivatalosan nem vállalta magára a szudáni támadásokat.

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk

– mondta az ukrán védelmi hírszerzés képviselője, Andrij Jusov.

A szudáni hadsereg egy magas rangú tagja azt állította, hogy nincs tudomásuk az országban tevékenykedő ukrán ügynökökről. Hozzátette, nem is hisznek benne, hogy ez valóban megtörténhet.

Térképen, hol vannak Wagner-zsoldosok Afrikában és szinte mindenfelé

Jevgenyij Prigozsin látszólag kegyvesztetté vált, a fekete kontinensen azonban erősödik a jelenléte. A Wagner csoport tucatnyi afrikai országban végzi tevékenységét.

A közösségi médiában napok óta keringenek olyan felvételek, amelyek az RSF csapatai elleni dróncsapásokat mutatják be. A felvételek a drónok kamerájának szemszögéből lettek rögzítve és a drón közeledését mutatják a katonai járművekhez, egészen a becsapódásig.

A First-Person View (FPV) drónok, amelyekre kamerák vannak felszerelve, lehetővé teszik a drónpilótáknak, hogy az eszköz szemszögéből lássák a célpontot, ezzel pontosabb támadásokat lehet végrehajtani.

A felvételek feltehetően DJI Mavic 3-as drónokkal készültek. Ezek az eszközök 30 kilométer per órás maximális sebességre képesek, és 15 kilométeres a hatótávolságuk. Egy töltéssel 46 percig tudnak repülni. Az ukrán hadsereg az oroszok által megszállt területeken is ilyen drónokat használ. A DJI Mavic 3-as drónok kereskedelmi forgalomban is könnyen beszerezhetők.

A CNN nem tudta az interneten terjedő felvételek valóságtartalmát ellenőrizni.

Az RSF elleni támadások azután kezdődtek, hogy Szudán délnyugati részén, a csádi határnál az RSF helyőrségén keresztül egy nagy fegyverszállító konvoj érkezett az országba. Szakértők szerint a szeptember 6-án megérkezett konvoj a Wagner csoport fegyvereit szállította. A CNN által megszerzett műholdfelvételeken legalább száz jármű, többségében teherautó látható. A Wagner jelenléte a területen jelentheti a zsoldossereg befolyásának terjeszkedését Afrikában.

Korábban arról lehetett hallani, hogy 

a Wagner föld-levegő rakétákkal látta el az RSF-et. Az országban az RSF és a reguláris haderő küzd a hatalom megszerzéséért.

Ukrajna és Oroszország a háború kirobbanása óta kísérletezik az FPV drónokkal. Az eszközökre robbanószerkezeteket rögzítenek, majd a precíz irányítás segítségével a célpontba vezetik őket. A drónok felszerelhetők annyi robbanószerrel, hogy egy járművet gond nélkül megsemmisíthessen.

Szudánban a hadsereg és az RSF között áprilisban törtek ki a harcok. A belharc kitörésekor a Wagner csoport, amely korábban a kormány csatlósa volt, átállt az RSF mellé. A zsoldossereg folyamatosan szállította a fegyvereket a félkatonai szervezetnek, hogy folytathassák a harcot a hadsereggel.

 

RSF wagner Afrika Szudán
Kapcsolódó cikkek