Fokozott odafigyelésre szólítják fel egymást a dublini kerékpáros és motoros ételfutárok, mivel a koronavírus-járvány után ismét felerősödtek az őket ért támadások – írta a The Guardian

Írországban valóban egyre rosszabb a helyzet, a helyi tinédzserekből álló bandák által elkövetett erőszakos cselekmények szinte mindennaposak lettek, 

a közelmúltban a Temple Barban támadtak meg bolíviai futárokat, de a turisták sincsenek biztonságban.

11th,June,2021,Dublin,Ireland.,Fast,Food,Delivery,Couriers,From
Egyre elégedetlenebbek a helyzettel az Írországban dolgozó ételfutárok.
Fotó: Shutterstock

A bandáknál hobbi lett az, hogy kövekkel, palackokkal és botokkal dobálják a futárokat, és ha sikerült földre vinni a megtámadott személyt, késsel megfenyegetik, majd mintegy trófeaként elveszik a közlekedési eszközét.

A portyák a spontán támadásoktól a tervezett csapásokig terjednek, és általában úgy zajlanak, hogy a bandák ételt rendelnek az elszigetelt, rosszabb környékű területekre, majd lesben állva várják az érkező futárt.

A politikai reakciókat fokozta, hogy az áldozatok általában külföldi állampolgárok voltak.

Írország fővárosa már nincs bezárva, de a „szörnyű sport” folytatódik. Néhány nappal ezelőtt megtámadtak néhány srácot – mondta Mohammed, egy 23 éves afgán Deliveroo-futár. Véleménye szerint részegek voltak a támadók, hozzátette, másik kollégájára pedig rálőttek, és mindennap hall erőszakos történeteket a szakmabeliektől.

Egy névtelenséget kérő bolíviai futár azt mondta, hogy miközben júliusban az East Wallnak nevezett városrészben haladt, egy vízzel teli, súlyos palack a nyakán találta el. Megszédült, hányt, és vért köhögött. Két klinikán járt, és még mindig lábadozik. 

A futárok júliusban Dublin központjában gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a biztonságuk veszélyeztetése miatt, valamint a munkakörülményeik és a fizetésük javítását követelték.

A Seven Bikes nevű kerékpárkölcsönző és -javító műhelyben, amely a kézbesítők központjaként működik, a legújabb incidenseket – például egy női versenyző esetét, akit egy üveg vizelettel öntöttek le – megosztották, és elkezdtek a megoldáson dolgozni.

Riders,Walk,Against,Working,Conditions.,Milan,,Italy,-,November,2020
A futárok vastagon öltöznek, és egyre többen hordanak önvédelmi eszközt is.
Fotó: Shutterstock

Szinte mindennap megtámadnak vagy kirabolnak valakit – mondta Jean Fernando Schroeder, a hely tulajdonosa. Egyes bandák nem törődnek azzal, hogy megszerezzék a biciklit, csak támadni akarnak. Véleménye szerint lehet, hogy ez rasszizmus: a helyi agresszívabb fiatalok látnak egy másik embert, aki nem innen való, és ez nem tetszik nekik.

Írországban a becslések szerint 3000 ételfutár működik, közülük sokan dél-amerikaiak, legtöbben brazilok, akik angolt tanulni jöttek Írországba, és heti 20 órát dolgoznak mellékállásban.

A futárok WhatsApp-csoportokban riasztják egymást, ha baj van, több réteg ruhát viselnek a motoros kabát alatt is, hogy megvédjék magukat. Sokan csavarhúzót, kést hordanak magukkal védekezés céljából.

Tavaly az esküdtszék felmentette George Gonzaga Bentót, aki önvédelemből leszúrta a 16 éves fiú, Josh Dunne-t. A brazil azt mondta, hogy egy kést használt, hogy megvédje magát, amikor egy csoport fiatal rátámadt, a banda tagja volt Dunne.

Daily Life In DublinA Deliveroo currier seen in Dublin city center. 
On Wednesday, 26 May 2021, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A rosszabb környékekre már alig tudnak futárt találni. Fotó: AFP

Nem minden külföldiek elleni támadás kap egyforma figyelmet:

az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és más országokból érkező turisták elleni támadások uralták a közelmúltban a híreket, zavarba hozva a kormányt. Az amerikai nagykövetség azt tanácsolta a Dublinba látogató a turistáknak, hogy ne sétáljanak egyedül, és ne tartsanak maguknál nagy értéket. A rendőrség, a Garda Síochána bejelentette, hogy további járőröket és speciális egységeket telepít Dublin központjába.

 

Az Aldi elindítja pizzafutár-szolgáltatását, sietniük kell az első vásárlóknak

A pizza házhoz szállítását az Aldi egyelőre három városra korlátozza. Egy nyolcszeletes pizza körülbelül 1700 forint lesz.