Közélet

Október elsején kezdődik az őszi behívás az orosz hadseregbe

Az orosz Honvédelmi Minisztérium bejelentette, hogy október 1-jétől elkezdődik az őszi honvédségi sorozás.

Az őszi behívás az orosz hadseregbe október 1-jén kezdődik az ország minden régiójában, néhány északi régió kivételével. A hadköteleseket október 16-tól küldik a kijelőlt csapatokhoz – közölte az orosz sajtó szerint a vezérkari főnök, Vlagyimir Csimljanszkij ellentengernagy.

Support in Russia of the russian invasion in Ukraine.
Egy utcai hirdetés Szentpéterváron, amelyen a hadsereg toborzását propagálják. Fotó: NurPhoto via AFP

„A kivétel az északi régiók bizonyos területei, ahonnan az ott élő állampolgárokat november 1-jétől december 31-ig hívják majd katonai szolgálatra” – mondta Ciszljanszkij egy tájékoztatón.

Meg kell jegyezni, hogy a besorozás után a katonai szolgálati idő 12 hónap lesz, ami egyébként nem változott a korábbiakhoz képest. Az ellentengernagy szerint a vezérkar nem tervez további mozgósításokat. Csimljanszkij jelezte, hogy a sorkatonák nem fognak részt venni az oroszok által különleges műveletnek nevezett ukrán háborúban és nem teljesítenek majd szolgálatot a Donyecki és a Luganszki Népköztársaság, valamint a Zaporozsjei és a Herszoni régiók területén.

Hangsúlyozta, hogy mostanra megnőtt azoknak a polgároknak a száma, akik úgy döntöttek, hogy szerződés alapján önkéntesen jelentkeznek katonai szolgálatra az orosz hadseregben. Mint mondta, ezért a Honvédelmi Minisztérium kibővítette a kiválasztási pontok hálózatát, és növelte a jelöltekkel foglalkozó kiképzők számát.

Emlékezetes, hogy idén augusztus elején írta alá Vlagyimir Putyin orosz elnök azt a törvényt, amely kimondja, hogy a 18 és 30 év közötti állampolgárokat katonai szolgálatra kell kötelezni.

Szeptember 22-én az Állami Duma Védelmi Bizottságának vezetője, Andrej Kartapolov tájékoztatott arról, hogy 2023-ban az Orosz Föderációban a katonai szolgálatra való őszi behívás a szokásos módon zajlik majd. Elmondása szerint a hadkötelesek papíralapú idézést kapnak a katonai nyilvántartásba vételi és besorozási hivatalba. Ami változott, hogy októbertől emelkedik a pénzbírság az alapos ok nélküli távolmaradás esetében.

 

Orosz Föderáció őszi behívás orosz hadsereg toborzás
Kapcsolódó cikkek