Közélet

Olena Zelenszka: szabadítsátok ki az ukrán gyerekeket

Az ukrán first lady, Olena Zelenszka szerint legalább 19 ezer ukrán gyereket raboltak el az oroszok, hogy kiöljék belőlük az ukrán öntudatot és oroszokat faragjanak belőlük. Volodimir Zelenszkij felesége azt kéri a világ vezetőitől, hogy segítsenek kiszabadítani az elhurcolt gyerekeket.

Olena Zelenszka, az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij felesége felszólította a világ vezetőit, hogy segítsenek megmenteni azokat a gyerekeket, akiket Oroszország elhurcolt az ukrajnai invázió alatt.

NEW YORK CITY, US - SEPTEMBER 19: First Lady of Ukraine Olena Zelenska gives a speech as she accepts the Clinton Global Citizen Award from former US President Bill Clinton and former Secretary of State, Hillary Clinton during the Clinton Global Initiative in New York City, United States on September 19, 2023. Selcuk Acar / Anadolu Agency (Photo by Selcuk Acar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Olena Zelenszka, az ukrán first lady felszólította a világ vezetőit, hogy segítsenek kiszabadítani az Oroszországba elhurcolt nagyjából 19 ezer ukrán gyereket.
Fotó: Selcuk Acar/AFP

A first lady szerint az oroszok 19 ezer ukrán gyereket raboltak el és oroszosítanak. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek identitástudatát átnevelik, hogy magukra ne ukránként, hanem oroszként tekintsenek. Ehhez hozzátartozik, hogy a fiatalokra rákényszerítik az orosz nyelvet és kultúrát – írta meg a Guardian.

Olena Zelenszka azt állította, hogy az elrabolt több ezer gyerekből eddig csak 386-ot sikerült megmenteni.

Az oroszok azt mondják ezeknek a gyerekeknek, hogy a családjuk és a hazájuk lemondott róluk. Erőszakkal elhurcolták őket és közben azt mondják nekik, hogy senki sem várja őket. Oroszokat csinálnak belőlük – monda Zelenszka.

A háború miatt az ukrán gyerek még ukránul se tud megtanulni – UNICEF

Egyre kevesebb a hely, ahol a gyerekek biztonságban tanulhatnak. Az UNICEF kutatása szerint a támadások miatt a gyermekek harmada tud bejárni az óráira.

Az oroszok a Nyugattól óvják meg az ukrán gyerekeket

Az ukrán gyerekek elhurcolásával kapcsolatban korábban az orosz külügyminisztérium szóvivője arról beszélt, hogy Moszkva evakuálja a gyerekeket a konfliktuszónából. Maria Zaharova szerint az ukrán gyerekekre a Nyugat jelenti a veszélyt.

A szóvivő egészen odáig ment el, hogy 

az ukrán árvák kizsákmányolásáról, megalázásáról és szexuális zaklatásáról beszélt a nyugati országokban. 

Zaharova azt elismerte, hogy valóban szállítottak el ukrán gyerekeket Oroszországba, de hangsúlyozta, hogy ez az árvák megmentését szolgálta.

 

Olena Zelenszka ukrán gyerek Oroszország first lady
Kapcsolódó cikkek