Közélet

Orosz–ukrán háború 567. napja – Friss hírek

Az oroszok ukrán kikötőt, az ukránok az oroszok által megszált Krím egyik legnagyobb kikötőjét támadták drónokkal.

Szeptember 13-án, hajnali hátom óra körül robbanásokat és az azt követő tüzeket jelentettek Szevmorzavod déli részén, Szevasztopolban, az oroszok által megszállt Krím egyik legnagyobb haditengerészeti városában. 

Fotó: AFP

A The Guardian beszámolója szeirnt Ukrajna tíz cirkálórakétát lőtt ki a szevasztopoli hajógyárra – közölte az orosz védelmi minisztérium a Telegramon. Két javítás alatt álló hajót találtak el, amelyek megsérültek. A támadásban három pilóta nélküli hajó is részt vett. 

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség jelentése szerint a krími híd forgalmát szeptember 13-án, a hajnali órákban ideiglenesen leállították.

Közben Szumi megye katonai igazgatása szerint az orosz erők szeptember 12-én 36 alkalommal lőttek a megyében lévő településeket. Krasznopillia, Kotin, Velika Piszarivka, Eszman, Szeredina-Buda, Shalihine, Putivl, Miropillia község került tűz alá, 163 robbanást rögzítettek. Krasznopilliában 17 aknavető- és nyolc rakétarobbanást, valamint két kamikaze drón által elkövetett támadást rögzítettek.

Az orosz média videót tett közzé arról, hogy Putyin tisztségviselőkkel és fotósokkal körülvéve üdvözli Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt a kozmodromban. Kim megköszönte Putyinnak a meghívást, hogy Oroszországba látogasson, „annak ellenére, hogy elfoglalt” – jelentette TASZSZ. „Örülök, hogy látlak” – mondta Putyin, miközben körülbelül 40 másodpercig rázta Kim kezét. „Ez az új kozmodromunk.”

 

19:49

Megtörhetett a gabonakoalíció – meglepő bolgár bejelentés érkezett

19:05

Hosszú háborúra kell készülnie a Nyugatnak a cseh haderő vezetője szerint

Hetekkel ezelőtt, amikor néhány nyugati katonai tisztviselő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Ukrajna nyári ellentámadása túl lassan halad, a vezérkar főnöke kijelentette, hogy nem frusztrálja a haladás üteme.

14:59

Kitiltották az orosz rendszámú járműveket a Baltikumból

Észtország, Lettország és Litvánia az Európai Bizottság ajánlása alapján megtiltotta az Oroszországban bejegyzett, orosz rendszámmal rendelkező járművek beutazását országaikba – adta hírül a Kyiv Independent ukrán portál.

14:04

Újabb katonai drón csapódott román területre, Ciolacu miniszterelnök kiakadt a sajtótájékoztatón

Alig egy hét alatt második alkalommal zuhant le orosz katonai drón Románia területére. Az eszközt Tulcea megyében találták meg, 15 kilométerre az ukrán határól. Tulcea megyében elkezdtek légvédelmi óvóhelyet építeni, ha a szükség úgy hozná.

13:44

A szankciók ellenére nőtt az orosz rakétagyártás

A cirkálórakétákhoz nem a legmodernebb csipekre van szükség, és azokból pár hátizsáknyi is elég a termelés fokozásához.

11:57

Prága nem adja ki az ukrán dezertőröket

Csehországban nagyjából 90 ezer olyan ukrán él jelenleg, akik elméletileg besorozhatóak lennének az ukrán hadseregbe. Ennek ellenére a cseh igazságügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy Csehország nem fogja kiadni ezeket az embereket Ukrajnának. Hozzátette, hogy nemzetközi egyezmények alapján ezt meg se tehetné Csehország, bár azt elismerte, hogy egyedi esetekben lenne rá lehetőség.

09:00

Űrközpontban találkozott Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun

A rakétatechnológia iránt nagy érdeklődést mutató Kim Dzsongun a távol-keleti Vosztocsnij űrközpontban találkozott szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

orosz ukrán háború drón robbanás Putyin
Kapcsolódó cikkek