Közélet

Orosz–ukrán háború 573. napja – friss hírek

Több frontos háborút vív Ukrajna. Az oroszok elleni elkeseredett harc közben jogi összecsapásra kényszeríti azt a három közép-európai országot (Magyarország, Lengyelország és Szlovákia), akik nem hajlandók utat engedni az ukrán gabonának a belső piacaikra. Emellett Kijev még a saját állampolgárait is üldözőbe vette.

Ukrajnának az oroszokkal való harc közben arra is jut energiája, hogy a közép-európai nemzetekkel csatározzon. A szeptember 15-én lejárt gabonaimport-tilalmat lehetővé tevő EB-döntést ugyan nem hosszabbították meg, de Magyarország, Lengyelország és Szlovákia ennek ellenére is fenntartja az embargót az ukrán terményekre.

Training of infantry and drones unit at South Frontline in Zaporizhzhia Oblast
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Kijev szerint elfogadhatatlan és illegális a három európai uniós tagállam lépése, mivel az álláspontjuk szerint az uniós országok nem hozhatnak meg ilyen döntést önállóan. 

Az EU szerint már nem áll fenn az a helyzet, mint fél évvel ezelőtt, vagyis az ukrán gabona már nem torzítja az említett közép-kelet-európai nemzetek belső piacát. Budapest, Varsó és Pozsony ezzel viszont nem ért egyet.

Kijev többek között a Nemzetközi Bíróság elé is elvitte az ügyet, hogy ott kényszerítse rá a három országot a gabonája befogadására a piacaikra.

Miközben Ukrajna azon dolgozik, hogy a lehető összes nemzetközi fórum előtt eljárásokat indítson hazánk és társai ellen, addig az oroszok nem tétlenkednek. Továbbra is a drónok a háború fő eszközei, tegnap például Herszonra mértek halálos dróncsapást az oroszok.

Kijev több frontos háborút vív, legalábbis a közép-európai országok és Oroszország mellett saját polgárit is üldözőbe vette

Az ukrán elnöki hivatal tanácsadója közölte, hogy azok az ukrán hadköteles férfiak, akik külföldre menekültek, komoly bajba kerülhetnek, ha valaha visszatérnek Ukrajnába.

Miután Ukrajna évekig próbált F–16-os vadászgépeket szerezni az Egyesült Államoktól és más NATO-tagországoktól, az Egyesült Államok végül beleegyezett, hogy Dánia és Hollandia F–16-osokat adjon át Ukrajnának, amint a pilóták kiképzése befejeződött. Az országnak most újabb forrást kell találnia ahhoz, hogy korszerű harci repülőgépeket szerezzen be. Svédországi jelentések szerint Stockholm azt fontolgatja, hogy svéd gyártású Gripen repülőgépeket küld az ukránoknak, hogy segítsék az Oroszország elleni harcukat – ezzel újabb dimenziót adva az északi és balti országok háborúban való részvételének.

 

19:40

Szlovák miniszter: az ukrán panasznak nincs jogalapja, nem kell a gabonájuk

A szlovákok nem szüntetik meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó embargót. „Ez egy természetes reakció annak érdekében, hogy megvédjük a saját piacunkat a túlzott ukrajnai behozataltól” – mondta a miniszter.

19:39

A hosszú háborúra készülő Oroszország ontja a fegyvereket

Főként a harckocsik, páncélozott járművek, rakétavetők, tüzérségi eszközök, az Iszkander típusú rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták, a Pantsir közepes hatótávolságú föld-levegő rakétarendszer és a hiperszonikus Kindzsal rakéták termelése ugrott meg – emelte ki a Rosztec fegyvergyártó cég termelési igazgatója.

15:46

Kiderült: nem az oroszok mészároltak a kosztyantinivkai piacon, hanem egy ukrán rakéta – videó

A szeptember elején történt kosztyantinivkai piac elleni támadásról az ukrán elnök azonnal azt mondta, hogy az oroszok felelősek érte. A New York Times oknyomozó újságírói azonban most felfedték, hogy a 15 ember életét követelő rakétát az ukránok lőtték ki. A fegyver valószínűleg meghibásodott és ezért csapódott a zsúfolt piacba.

15:05

Ilyen nem volt az orosz invázió óta: Zelenszkij felszólal az ENSZ-ben

Az orosz–ukrán háború szempontjából fontos napok következnek. Washingtonban, az ENSZ Közgyűlésén és a Biztonsági Tanács ülésén is részt vesz Volodimir Zelenszkij. Az ENSZ BT tanácstermében találkozni fog Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is.

15:02

Az elcsatolt ukrán területekről bányászott szénnel keresi magát degeszre Oroszország

Az orosz vámadatokból kiderült, hogy a 2022-ben annektált Donyeck és Luhanszk megyében bányászott szenet értékesíti Oroszország. Öt hónap alatt több mint 160 ezer tonna szenet exportáltak Törökországba, ebből 14,3 millió dollárt kerestek.

14:58

Moszkva visszalőtt: a nyugati cégek nem tudják kivinni a nyereségüket Oroszországból

A bevételek és a nyereség nagysága mutatja, hogy a nyugati cégek komoly dilemmával szembesülnek: mihez kezdjenek az oroszországi tevékenységükkel? A helyi eszközeik eladásához kormányzati engedély szükséges, de a profitjukat sem tudják kivinni.

11:50

Lázadás készülődhet Oroszországban, Ukrajna azt is tudni véli ki robbanthatja ki

Lázadásokat jósol Oroszországban az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára. Olekszij Danilov szerint a háború miatt hamarosan olyan folyamatok indulnak el az országban, amik Oroszország széteséséhez vezethetnek. Danilov példának hozta fel a Szovjetunió 1991-es széthullását, szerinte ez vár Oroszországra is.

11:49

Borzasztó lyukakat robbantottak az orosz csúcstengeralattjáró oldalán - fotók

A Krím-félsziget elleni támadás akkora károkat okozott, hogy a tengeralattjáró a háború végéig használhatatlan maradhat.

11:47

Szigorúan titkos haditervvel kampányol a lengyel kormánypárt

A terv még akkor készült, amikor a mostani ellenzék volt kormányon. Már nem annyira titkos.

11:46

Melitopolt támadták brit cirkálórakétákkal az ukránok

Az orosz légvédelem állítólag négy, Melitopolt célzó rakétát hárított el.

09:31

Eltűntek az ukrajnai frontról a harcedzett orosz dandárok

Zaporizzsjából, az ukrán előrenyomulás útvonaláról eltűntek a 42. gépesített lövészhadosztály egységei, amik eddig felvették a harcot a kijevi csapatokkal. Bahmut térségéből az eddig több csatát megjárt 72. gépesített dandár csapatairól nem érkeznek hírek. Az ISW háborúkutató intézet vagy súlyos veszteségekre, vagy egy új stratégiai átszervezésre gyanakszik.

08:22

Több mint tizenegyezren érkeztek hétfőn Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 6751-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4803-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte kedden reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 58 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

08:00

Oroszország mélyen belőtt a front mögé, támadás érte Lviv várost

Egy orosz drón csapódott szeptember 19-én hajnalban a nyugat-ukrajnai Lviv városba. A támadás után tű keletkezett, egy ember megsérült – Lviv polgármestere, Andrii Szadovij a Telegram-csatornáján írt a támadásról.

Lvivben először hajnali 4 óra 49 perckor szólaltak meg a légvédelmi szirénák, majd 5 óra 17 perckor a légierő megerősítette, hogy shahed öngyilkos drónok tartanak a város felé. A polgármester nem sokkal ezt követően írt arról, hogy robbanások rázták meg a várost – írta meg a Kyiv Independent

A támadás miatt egy ipari raktár lángra kapott.

A katasztrófavédelem amint lehetett megkezdte a tűz oltását. Szadovij elmondta, hogy 

egy 26 éves férfit ki kellett menteni a tűzből, 

jelenleg kórházban ápolják. További áldozatokról nincs hír.

Lviv mellett az éjszaka a légierő riadót rendelt el Ukrajna más nyugati városaiban is. Ezek között volt Hmelnickij és Ivano-Frankivszk is.

Oroszország csak ritkán támad Ukrajna nyugati részén lévő városokra. Utoljára erre augusztus 15-én volt példa, amikor egy rakétatámadásban 19 ember megsebesült.

nato Egyesült Államok gabona Ukrajna Magyarország
Kapcsolódó cikkek