Agrár

Ukrajna a gabonakorlátozások miatt beperel három országot – köztük Magyarországot is

Magyarország, Lengyelország és Szlovákia az EU-s döntés ellenére is korlátozza az ukrán gabona behozatalát. Ukrajna jogi útra tereli a vitát.

Ukrajna úgy döntött, hogy bepereli EU-s szomszédait, azaz Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek betiltása miatt – jelentette be az ország kereskedelmi képviselője. Tarasz Kacska hozzátette, hogy Kijev saját korlátozásokkal fog válaszolni az érintett országoknak – írta meg a Politico.

A combine harvests wheat at a field near Kivshovata village, Kyiv region on July 18, 2023. Known as the world's "bread basket", Ukraine grows far more wheat than it consumes and it's exports contribute to global food security, especially in African countries, which now fear food shortages. Russia announced on July 17, 2023 a suspension of a deal allowing safe passage for grain cargo ships from Ukrainian Black Sea ports. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Fotó: AFP

Miközben immár másfél éve háborúban áll Oroszországgal, Ukrajna a tárgyalóasztal mellett is gyakran harcias álláspontot képvisel. Kijev most azt kifogásolja, hogy az nem tartja be szabadkereskedelmi kötelezettségvállalásait, amikor megálljt parancsol a piacaira öntött ukrán gabonának.

Fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek. Emiatt jogi eljárást indítunk

– jelentette ki vasárnap este Kucska. Hozzáfűzte, hogy Kijev éppen akkor készül megtorlásra a lengyel ellen, amikor az ország az október 15-i, sorsdöntő parlamenti választásokra készül.

Bár az Európai Bizottság pénteken úgy döntött, hogy engedélyezi az ukrán gabona értékesítését az unióban, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia közölte, hogy saját tilalmat vezetnek be az ukrán gabonára, hogy megvédjék termelőiket és saját piacukat az összeomlástól. Kacska szerint a három ország nyílt dacolása Brüsszellel szemben nem csupán az EU belső ügye, hanem felveti azt, amit az unió kritikusai a legnagyobb rendszerszintű aggodalomnak neveznek, azaz bízhatnak-e abban a nemzetközi kereskedelmi partnerek, hogy Brüsszel az EU nevében beszél.

Budapest és Varsó rendszerszintű megközelítése, mely szerint figyelmen kívül hagyják az EU-s intézmények álláspontját a kereskedelempolitikában, általában véve problémát jelent majd az unió számára, mert azt mutatja, hogy nincs egység

– emelte ki Kacska.

Ismét próbálkoznak a fekete-tengeri gabonaszállítással az ukránok

Szombaton két teherhajó indult az ukrán kikötők felé – mondta Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes. Ezek az első hajók, amelyek szeptemberben az ideiglenes folyosót használva behajóznak a fekete-tengeri kikötőkbe, hogy gabonát rakodjanak, majd afrikai és ázsiai piacok felé induljanak.

Kijev a tervek szerint nem az EU-nál, hanem a Kereskedelmi Világszervezetnél fogja beperelni a három országot. Álláspontjuk szerint az egész világnak látnia kellene, hogy az EU tagállamai hogyan viselkednek a kereskedelmi partnerekkel és a saját uniójukkal szemben. Szlovákia egyszerűen meghosszabbította az unió négy gabonafajtára vonatkozó korábbi tilalmát, Lengyelország pedig további tilalmat rendelt el, kibővítve azt az ukrán lisztre és takarmányra. Kacska szerint Magyarország még tovább megy, és további 25 olyan terméket tilt be, amelyekről korábban nem volt szó, köztük a húst is. Az ukrán politikus úgy gondolja, hogy Budapest politikai nyilatkozatot tesz azzal, hogy blokkolni akarja az Ukrajnával folytatott kereskedelmet, és emellett teljesen figyelmen kívül hagyja Brüsszel álláspontját.

 

gabona Ukrajna Magyarország Lengyelország Szlovákia
Kapcsolódó cikkek