Közélet

Buszmegállóban várakozókat ért halálos dróncsapás Herszonban

Idős emberek veszítették életüket a támadásban. Az orosz–ukrán háború egyik fő fegyvernemévé léptek elő a pilóta nélküli légi eszközök.

Oroszország éjszaka újabb légicsapásokat mért a dél-ukrajnai Herszoni területre, a támadásokban két ember meghalt, hárman megsebesültek – közölte a terület kormányzója hétfőn. Olekszandt Prokugyin hozzátette, hogy reggel dróntámadás érte Beril várost, ahol négyen megsebesültek egy buszmegálló közelében történt robbanásban. A megállóban idősek várakoztak, egy 72 éves férfi és egy idősebb nő vesztette életét, és a sebesültek között is többen 60 évnél idősebbek – írta meg a CNN.

This photograph taken early on September 17, 2023, shows Russian missiles launched from Russia's Belgorod region flying towards Kharkiv, eastern Ukraine, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Vadym BIELIKOV / AFP)
Fotó: AFP

Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese hétfőn azt közölte, hogy a keleti fronton újabb területeket sikerült visszafoglalniuk az ukrán erőknek, az utóbbi hetekben két négyzetkilométert vontak újra az ellenőrzésük alá Bahmut környékén. A májusban orosz kézre került Bahmuttól délre két települést foglaltak vissza az ukrán katonák.

Az ellentámadás kezdete óta összesen már 51 négyzetkilométer került vissza ukrán ellenőrzés alá Bahmut körül. Avgyijivka és Marjinka településen továbbra is harcok folynak az orosz támadások visszaverésére. A kijevi közlés szerint a déli fronton is értek el sikereket az ukrán csapatok: múlt héten több mint 5 négyzetkilométert foglaltak vissza. A három hónapja indított ellentámadás kezdete óta délen már több mint 260 négyzetkilométer került vissza ukrán kézre.

Az ukrán vezérkar hétfő reggel a Facebookon közölte, hogy tovább folytatják az ellentámadást a nemrég visszafoglalt kelet-ukrajnai Kliscsijivka település körül is. Hozzáfűzték, hogy hétfőre virradóra az ukrán légvédelem 18 orosz drónt és 17 rakétát lőtt le a Dnyipropetrovszki, Poltavai és Hmelnickiji terület fölött.

Ukrajna a gabonakorlátozások miatt beperel három országot – köztük Magyarországot is

Magyarország, Lengyelország és Szlovákia az EU-s döntés ellenére is korlátozza az ukrán gabona behozatalát. Ukrajna jogi útra tereli a vitát.

 

Ukrajna drón herszon Oroszország
Kapcsolódó cikkek