Közélet

Oroszország eszkalációnak tekinti, ha az USA nukleáris fegyvert küld az Egyesült Királyságba

Érdekes tétel tűnt fel az amerikai légierő 2024-es költségvetésében. Az USA látszólag egy egy beruházást tervez az Egyesült Királyságban a RAF lakenheathi bázisán. Az oroszok szerint ez azt jelenti, hogy a Fehér Ház tizenöt év után ismét atomfegyvereket telepítene brit földre. Moszkva ellenlépésekkel reagált.

Az orosz külügyminisztérium kijelentette, hogy Moszkva az ukrajnai háború eszkalációjának tekinti, ha az Egyesült Államok ismét nukleáris fegyvereket küld Nagy-Britanniába. A külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy minden ilyen lépésre ellenintézkedésekkel fognak válaszolni.

A general view of the hangar where US President Joe Biden addressed US Air Force personnel and their families stationed at Royal Air Force Mildenhall, is pictured in Suffolk, England on June 9, 2021, ahead of the three-day G7 Summit. G7 leaders from Canada, France, Germany, Italy, Japan, the UK and the United States meet this weekend for the first time in nearly two years, for the three-day talks in Carbis Bay, Cornwall. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Fotó: AFP

Maria Zaharova az Egyesült Államok légierejének 2024-es költségvetési jelentésében szereplő tételre reagált, amely szerint az USA egy létesítmény építését tervezi a brit légierő suffolki bázisán. A oroszok szerint ez azt jelenti, hogy tizenöt év után ismét nukleáris fegyvereket szállítana a britekhez – írta meg a Guardian

Ha ez a lépés valaha is megtörténik, azt eszkalációnak fogjuk tekinteni. A cél az, hogy az európai országokból az összes nukleáris fegyver eltűnjön, és nem az, hogy Washington még többet szállítson

– mondta Maria Zaharova.

Hozzátette, hogy ez a nyíltan konfrontatív lépés azt bizonyítja, hogy az Egyesült Államok és a stratégiai vereséget szenvedett el Oroszországgal szemben. Kiemelte, hogy országuk biztonságát mindenáron megvédik, és minden fenyegetésre ellenintézkedésekkel reagálnak.

Elhozná a földi poklot az atomháború

Borzalmak sorozata, az emberiség megmaradt részének esetleges kihalása, az „atomtél” sötét infernója, milliók éhhalála, bandák, kegyetlenségek, egymás irtása – ezek várhatnak az emberiségre, ha bekövetkezik az elképzelhetetlen: a nagyhatalmak, esetünkben az USA és Oroszország nukleáris fegyverekkel esnek egymásnak.

Az Amerikai Tudósok Szövetsége (FAS) szerint az USA 100 B61-es gravitációs bombát telepített Európába, és még további száz ilyen eszköz van a saját területén. A FAS szerint ha a Fehér Ház újabb atombombát küldene Európába az biztosan B61-es lenne.

A FAS arról is jelentést tett közzé, hogy Oroszországnak nagyjából 1800 taktikai atomfegyvere lehet. Ezek tehetik ki a nukleáris arzenáljának nagy részét. A taktikai fegyverek rövidebb hatótávúak, jellemzően ütközetekben használatosak, és nem városok elpusztítására. Az orosz nukleáris fegyvereket korábban raktárakban tartották, de Vlagyimir Putyin júniusban elrendelte, hogy több fegyvert is Fehéroroszországba telepítenek. Arról egyelőre nincs információ, hogy ez meg is történt-e. Ha Moszkva mégis rászánja magát, akkor a Szovjetunió összeomlása óta ez lenne az első eset, hogy Moszkva nukleáris fegyvert ad egy szövetségesének.

Bár fontos megvizsgálni, hogy az USA kormánya valóban atomfegyvereket osztogat-e a világban, az orosz fenyegetés kissé túlzónak tűnik egy olyan ország részéről, aki nemrég ugyan ezt tette Fehéroroszországgal

– erről a FAS nukleáris információs projektjének tudományos főmunkatársa, Matt Korda beszélt. Ő volt az, akinek először feltűnt a brit létesítmény terve a költségvetésben. Hozzátette: valószínűtlennek tartja, hogy az orosz kormány valóban eszkalálná a konfliktust.

 

oroszország usa Egyesült Államok eszkaláció atomfegyver
Kapcsolódó cikkek