Közélet

Oroszország nem látja az ukrajnai rendezési tárgyalások előfeltételeit

Az orosz külügyminiszter szerint Moszkva már készen állt korábban is a rendezésre, de ez a nyugat közbelépése miatt nem történhetett meg.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a TASZSZ hírügynökség által csütörtökön közölt interjúban azt nyilatkozta, hogy Oroszország az esetleges egyezkedés esetén sem fogja felfüggeszteni a harci tevékenységeket, mivel az ukránok korábban már visszaéltek a jóakaratot kifejező gesztusaikkal.

Fotó: AFP

Az orosz diplomácia vezetője ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy lehet-e alapjuk azoknak a nyugati sajtóban megjelent állításoknak, amelyek szerint az ukrán ellentámadás meghiúsulása nyomán az ősz folyamán tárgyalások kezdődhetnek.

Amikor a Nyugat ilyen provokatív híresztelésekbe kezd, úgy tűnik, hogy tesztel bennünket, hogy készek vagyunk-e elfogadni a feltételeit. És valóban nem rejtik véka alá a feltételeiket: néhány hónapos szünetet tartanának, az ideiglenes tűzszüneten kívül nem kötnének más megállapodást, az így nyert idő alatt pedig új fegyverekkel pumpálnák tele Ukrajnát

– fogalmazott Lavrov.

Megítélése szerint a nyugati országok most ugyanazt a logikát követik, mint a minszki megállapodások esetében. Lavrov elmondása szerint az előző évtized derekán megkötött ukrajnai rendezésről szóló megegyezésről utólag

Angela Merkel volt német kancellár, valamint Francois Hollande volt francia és Petro Porosenko volt ukrán elnök is egyformán elismerték, hogy nem szándékoztak végrehajtani a megállapodásokat, és csak azért volt rájuk szükség, hogy „feltöltsék a kijevi rezsim fegyverarzenáljait” Oroszország ellen.

Lavrov hozzátette, hogy

Ukrajna területi integritása biztosított lett volna, ha betartották volna a minszki megállapodásokat. Mert pontosan ez volt a céljuk: a területi integritás helyreállítása olyan módon, hogy a Donyec-medence – a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság – különleges státuszt kapjon.

Lavrov szerint Moszkva, a minszki megállapodások meghiúsulását követően, 2022 áprilisában is készen állt a rendezésre, akkor azonban Washington és London követelésére visszavonták a lényegében Ukrajna által javasolt opciót a harci cselekmények beszüntetésére, valamint a helyzet kölcsönös, megbízható biztonsági garanciákon alapuló rendezésére. 

Arra hívta fel a figyelmet, hogy amikor mindkét szemben álló fél kinyilvánította szándékát a megállapodás aláírására, és Moszkva a jóakarat gesztusaként beszüntette a tüzet és átcsoportosítást is végrehajtott, a helyzetet kihasználták, és az egyezséget kisiklatták.

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy

készen állunk a tárgyalásokra, készen állunk minden komoly javaslat megfontolására. De a tárgyalások idejére tűzszünetről szó sem lehet. Mert egyszer már becsaptak bennünket ebben a kérdésben.

A múlt héten Ukrajna rakétatámadást indított a Szevasztopolban található orosz Fekete-tengeri Flotta parancsnoksága ellen, amelyet Oroszország megtorolt Beriszlav lebombázásával, a héten pedig több orosz dróntámadás is érte Ukrajnát.

 

oroszország orosz külügyminiszter Lavrov orosz-ukrán Ukrajna
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek