Közélet

Az orosz–ukrán háború 582. napja – friss hírek

Tömeges dróntámadásra ébredt Ukrajna, főként az ország déli részét célozták az oroszok.

Az ukrán hadsereg csütörtök reggeli közlése szerint az éjszaka folyamán újabb tömeges dróntámadást indított Oroszország, és a légvédelem több mint 30 orosz robotrepülőt megsemmisített.

Az ukrán déli parancsnokság szóvivője, Natalia Gumenjuk szerint főként a Fekete-tenger partvonalán fogtak el drónokat, de az ország távolabbi régióban is. A szóvivő a Telegramon arról is írt, hogy az oroszok folyamatosan igyekeznek fokozni a nyomást, újabb és újabb harci taktikákat alkalmazva, melyek közül a legújabb módszer a tömeges légitámadások végrehajtása.

Ukrainian members of the OPFOR (opposing force) battalion move in a trench as they take part in a military training in the Donetsk region on September 26, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
Fotó: Roman Pilipey / AFP

Gumenjuk arról is beszámolt, hogy a teljes déli frontszakaszon dolgozott a légvédelem, így Odessza és Mikolajiv régiókban is, miközben jóval északabbra a drónok Közép-Ukrajna ellen indultak támadásra. Hozzátette, hogy a támadás tömeges jellege miatt még nem sikerült annak teljes hatását felmérni, azonban a légvédelem elég hatékonyan működött, és több mint 30 orosz drónt semmisített meg. 

Később az ukránok arról beszéltek, hogy 44-ből 34 orosz drónt sikerült lelőniük.

Júliusban az oroszok kiléptek a fekete-tengeri gabonaszállításokat lehetővé tevő megállapodásból, azóta különösen megszaporodtak a tengerparti gabonaszállítási infrastruktúra elleni orosz támadások – írja a The Guardian.

Szerdán az ukrán csapatok keleten tartották a frontot, miután az orosz haderő igyekezett több elvesztett állást visszafoglalni, miközben elemzők szerint délen az ukrán csapatok képesek voltak némiképp előretörni.

Ilja Jevlas, a keleti ukrán csapatok szóvivője pedig egy televíziós adásban arról beszélt, hogy Kliscsivka és Andrivka közelében vertek vissza támadásokat. A szóvivő szerint 24 óra alatt 544 tüzérségi támadás, hét harci összecsapás és négy légitámadás történt a térségben.

 

20:11

Sorozatos ukrán kudarcokról számolt be Oroszország

Donyeckben és Zaporizzsjában is nagy ukrán veszteségekről jelentett az orosz védelmi minisztérium. Állításuk szerint az ukrán támadásokat több ponton is visszaverték miközben rengeteg ukrán katonát öltek meg.

19:56

Egy lengyel helikopter kétszer is megsértette Fehéroroszország légterét a védelmi minisztérium szerint

Egy lengyel helikopter kétszer is megsértette Fehéroroszország légterét, amit légtérfigyelési eszközök adatai is alátámasztanak – közölte csütörtökön a minszki védelmi minisztérium. A minisztérium hozzátette, hogy az incidens miatt riasztották a légierő készenléti gépeit.

19:42

Kreml: Miután Kanada parlamentje megtapsolt egy nácit, ideje lenne támogatnia az oroszok náci-ellenes törekvéseit

Kanadának tanulnia kell abból a botrányból, amelyet egy náci veterán ottawai parlamenti megünneplése robbantott ki, és a továbbiakban szolidárisnak kellene lennie a nácizmus elítélésére irányuló orosz kezdeményezésekkel az ENSZ-ben – jelentett ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozta.

19:28

Rakétaroncsdarabokat találtak, lezártak egy tavat a moldovai biztonsági erők

A moldovai biztonsági erők csütörtökön lezártak egy tavat, amelyben rakétaroncsdarabokat találtak, nagyjából negyven kilométerre az ukrán határtól. Eredetüket és a rakéta típusát később fogják megállapítani a szakemberek.

19:00

Putyin a Kremlben találkozott a csecsen vezérrel, az állítólag súlyos beteg Ramzan Kadirovval

A Kreml közzétett a mai napon egy videót, ami Vlagyimir Putyin és Ramzan Kadirov csecsen vezető találkozójáról készült. A találkozóra akkor került sor, amikor egyre több pletyka kering arról, hogy a Kadirov súlyos betegséggel küzd.

18:41

Egy Ukrajna-párti félkatonai szervezet átjutott az orosz határon, Belgorodban harcolhatnak

Az Oroszország Szabadsága Légió Ukrajna felől átlépte az orosz határt Belgorodnál és állítólag harcba keveredett az orosz hadsereggel. Ez egy Putyin ellenes félkatonai szervezet, ami elítéli Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját.

18:25

Kína kihúzhatja a gödörből az ukrán gazdaságot: mérhetetlen mennyiségben vásárolja az ukrán kukoricát

Kína az utolsó szemig felvásárolja az ukrán kukoricát. A legtöbb forrás több százezer tonna kukoricáról számolt be, amit kínai importőrök vettek meg Kijevtől, de egyes hírek szerint majdnem egymillió tonnáról lehet szó. A világon most az ukrán gabona a legolcsóbb, így érthető, hogy Kína kihasználja a kínálkozó lehetőséget.

18:09

Ukrajnából indították a Lengyelországban becsapódó rakétát, ami két emberrel végzett

Lengyel nyomozók megállapítása szerint Ukrajnából indították el a kelet-lengyelországi Przewodów településen tavaly novemberben becsapódott rakétát – erősítette meg csütörtökön Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter újságírók kérdésére lublini látogatásán.

17:41

Exporttilalmat vezetne be az Európai Bizottság, hogy ne kerülhessenek nyugati alkatrészek az orosz drónokba

Brüsszel felhívta az európai vállalatok és kormányok figyelmét arra, hogy adott esetben akár be is tilthatja az olyan alkatrészek értékesítését Törökországba és egyéb, harmadik országokba, ahonnan Irán és Oroszország alkatrészeket szerez be ukrajnai városokra támadó drónok és más fegyverek előállításához – közölte csütörtökön az Európai Bizottság.

14:45

World Aquatics: meg sem szólalhatnak a versenyeken induló orosz sportolók

A vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a World Aquatics (WA) büntetést helyezett kilátásba az orosz versenyzőkkel szemben, ha nemzetközi rendezvényeken kapcsolatba lépnek a médiával. A következmény lehet pénzbüntetés, de akár kizárás is – írta csütörtökön a TASZSZ orosz állami hírügynökség a WA-tól kapott információra hivatkozva.

14:22

Diplomáciai nagyüzem Kijevben - váratlanul Ukrajnába érkezett a NATO főtitkára is

Váratlanul Kijevbe érkezett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az ukrán csapatok fokozatosan teret nyernek az oroszokkal szemben. Stoltenberg leszögezte, hogy az orosz csapatok Moszkva birodalmi tévhiteiért küzdenek. Az ukrán fővárosban nem csak Stoltenberg járt csütörtökön, de a francia és a brit hadügyminiszter is.

12:01

Oroszország nem látja az ukrajnai rendezési tárgyalások előfeltételeit

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a TASZSZ hírügynökség által csütörtökön közölt interjúban azt nyilatkozta, hogy Oroszország az esetleges egyezkedés esetén sem fogja felfüggeszteni a harci tevékenységeket, mivel az ukránok korábban már visszaéltek a jóakaratot kifejező gesztusaikkal.

11:39

Kijevben járt a brit hadügyminiszter

Kijevbe látogatott Grant Shapps brit hadügyminiszter csütörtökön – derült ki a brit hadügyminisztérium, valmint Volodimir Zelenszkij X-en közzétett bejegyzéseiből. Nagy-Britannia a háború kitörése óta szilárdan állt az ukránok mellett, annak ellenére, hogy ezen időszak alatt három miniszterelnököt is elfogyasztott. 

08:51

Tízezernél is többen érkeztek szerdán Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5758-an léptek be Magyarországra szerdán, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4655-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte csütörtökön reggel az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 95 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Mikolajiv Ukrajna Oroszország Odessza dróntámadás
Kapcsolódó cikkek