Az HBO háromrészes minisorozatban járja körbe Renee Bach ellentmondásos történetét: a Megmentő komplexus bemutatja a 19 éves lány ugandai tevékenységét, ahol jótékonysági szervezetet alapított alultáplált gyerekek számára. A jócselekedet viszont hamar átfordult megkérdőjelezhető tevékenységgé, amikor egyre több gyermek halt meg Bach képzetlen orvosi segítségnyújtása miatt.

Savior Complex | Official Trailer | HBO
Renee Bach
Renee Bach egy ugandai gyermekkel az HBO Megmentő komplexus sorozatában.
Fotó: HBO / Youtube

Renee Bach a középiskolai tanulmányai után, állítása szerint Isten hívására alapította meg a Serving His Children (SHC) nevű civil szervezetet és Jinjába utazott, hogy ott élő éhező gyermekeknek segítsen. A fiatal lány újszülötteket és fiatal gyermekeket kezelt intravénás terápiával, gyógyszerekkel, vérátömlesztéssel – mindezt bármiféle egészségügyi végzettség nélkül.

A szervezet 2011 és 2015 között volt aktív a régióban, ez alatt az idő alatt tömeges mennyiségű gyermek esett áldozatául Bach hozzá nem értő kezeléseinek. Ennek következtében az ugandai hatóságok bezáratták az SHC intézményeit, Bach és csapata pedig arra kényszerült, hogy elhagyja a régiót, mivel közfelháborodás tárgyává váltak.

Hazatérve Bachnak bíróság elé kellett állnia, ugyanis ugandai emberi jogi képviselők beperelték gondatlan egészségügyi ellátás vádjával. Az ugandai ügyvédek két olyan helybéli édesanyát képviselnek, akik állításuk szerint az SHC tevékenysége miatt veszítették el gyermekeiket.

Az ügy természetesen nagy port kavart, ugyanis nemcsak az SHC létesítményeiben volt nagy a halálozási szám, hanem Uganda többi, államilag fenntartott kórházában is. Az HBO minisorozata azt vizsgálja, hogy vajon a helyzet hasonló lett volna az SHC beavatkozása nélkül. Renee Bach mellett egyik közeli munkatársát, Constance Alonyot is megszólaltatják: állítása szerint „ebben a történetben senki nem csinált mindent tökéletesen”.

A Variety egy interjúban kérdezte a minisorozat rendezőjét, Jackie Jeskot és gyártásvezetőjét, Roger Rosst, akik azt nyilatkozták, hogy

a sorozat kapcsán szerettük volna megismerni a részleteket annak érdekében, hogy megértsük, mégis hogyan fordulhat elő ilyen helyzet.

Jesko és Williams elmondása szerint nem volt könnyű a kamerák elé ültetni Renee Bachot, de végül azért egyezett bele a közös munkába, hogy saját szavaival mesélhesse el a történet rá eső részét, hogy az ő oldalát ne mások beszámolói alapján ismerje meg a nyilvánosság, az ő elmondása alapján értsenek vele egyet vagy ítéljék el.

Azt hiszem, azzal, hogy elmeséli a saját oldalát, azt reméli, hogy az emberek belátják: több van felszínes beszámolók mögött, hogy árnyaltabb a történet

– mondta Jesko a Varietynek.

Williams alkotó társa válaszára reagálva elmondta, hogy fontosnak tartja az ilyen típusú események feltárását, mivel ez a fajta „fehér megmentő komplexus” – ahogy fogalmazott – máshol is jelent van a világban. Ezzel pedig nem elítélni akarta Bachot, hanem fel szeretné nyitni a világ szemét a problémára, még akkor is, ha csak tíz év múlva lesz foganatja.

Sokan vannak, akik misszionárius munkával szeretnének jót cselekedni és segíteni [többek között] az Ugandában szenvedőknek. Annak kellett volna történnie, hogy Renee Bach és pénzügyi támogatói segítsenek ugandai orvosoknak és iskoláknak minél több egészségügyi dolgozó kiképzésében, akik valóban alkalmasak lettek volna az orvosi ellátás elvégzésére

– nyilatkozta a gyártásvezető Williams.

A minisorozat részletesen körbe fogja járni Renee Bach és az SHC ugandai tevékenységét. A készítők célja, hogy bemutassák a kialakult helyzet jó és rossz oldalát, rávilágítsanak eddig ismeretlen információkra és olyan tanulságot szolgáltassanak, amely segíthet a jövőben megelőzni hasonló eseteket.

A Megmentő komplexus mindhárom része már elérhető az HBO Max oldalán.