Közélet

Sorozatos ukrán kudarcokról számolt be Oroszország

Donyeckben és Zaporizzsjában is nagy ukrán veszteségekről jelentett az orosz védelmi minisztérium. Állításuk szerint az ukrán támadásokat több ponton is visszaverték, miközben rengeteg ukrán katonát öltek meg.

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporizzsja megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

Fotó: Anatolij Sztepanov

A tárca szerint az itteni harcokban az ukrán fél veszteségeinek és sebesültjeinek száma 105, beleértve a 110. területvédelmi dandár egy diverzáns- és felderítőcsoportját, valamint két páncélozott harcjárművet és öt gépkocsit. A hadijelentés szerint a front teljes hosszán az ukrán fegyveres erők hét sikertelen támadást indítottak, amelyekben 575 katonát veszítettek.

A moszkvai tájékoztatás a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek kötött egy vezetési és megfigyelőpontot, két lőszerraktárt, egy Szu–25-ös harci gépet – ezzel a háború kezdete óta megsemmisített ukrán repülőgépek száma 480-ra nőtt az orosz nyilvántartás szerint –, hat páncélozott harcjárművet és egy amerikai gyártmányú Bradley gyalogsági harcjárművet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön munkamegbeszélésen fogadta Ramzan Kadirov csecsen vezetőt, akinek az elmúlt hetekben ukrán források a halálhírét költötték. Kadirov arról biztosította Putyint, hogy a „különleges hadművelet” övezetében 100 százalékosan teljesíteni fogják a parancsait.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és 

az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. 

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint a Herszon megyei Podo-Kalinivka településen az ukrán belövések egy iskola és egy óvoda közelében csapódtak be, amelyekben éppen foglalkoztatást tartottak a gyerekeknek.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat közölte, hogy Szevasztopolban elfogott egy orosz állampolgárt, aki az ukrán katonai hírszerzésnek szolgáltatott információkat a Krím erődítményeiről. A „Luhanszki Népköztársaság” bírósága csütörtökön 14 és 20 év közötti szabadságvesztést szabott ki három volt ukrán katonára, akik aknavetővel tüzeltek sziveredonyecki lakóépületekre, és egyikük egy civilt is megölt.

 

oroszország háború ellentámadás Donyeck
Kapcsolódó cikkek