Közélet

Az ENSZ azonnal reagált Gáza lerohanásának hírére, elsöprő többség követeli a fegyverszünetet

Péntek este Izrael kiterjedt légicsapásokat hajtott végre Gáza ellen. Egyes források arról számoltak be, hogy Tel-Aviv bevonult az övezetbe, azonban ezt Izrael cáfolja. Helyszínen lévő hírügynökségi anyagok igazolják a légi csapásokat, a Hamász szerint már 345-en meghaltak az este. Az ENSZ Közgyűlés határozatot hozott, amelyben azonnali fegyverszünetet sürget.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy mi is történik Gázában. A híradások robbanásokról és az izraeli hadsereg hadműveletéről szólnak, bár Tel-Aviv cáfolja a teljes körű offenzívát az övezetben. Az ENSZ Közgyűlése azonnal határozattal reagált az eseményekre.

Fotó: AFP

Az arab államok terjesztettek egy határozatot az ENSZ Közgyűlése elé, melyben humanitárius fegyverszünetet követelnek Gázában. A közgyűlés elsöprő többséggel jóváhagyta az előterjesztést, 120 igen szavazat mellett 45 tagállam tartózkodott és 14-en voksoltak az indítvány ellen – írta meg a Sky News.

A közgyűlés határozata azt követően lépett érvénybe, hogy az elmúlt hetekben az ENSZ Biztonsági Tanácsa négy alkalommal is döntésképtelen maradt. Mivel a közgyűlésben egy tagnak sincs vétójoga, így a többség akarata érvényesült, amikor elfogadták a teljes körű fegyverszünetről szóló határozatot.

Az ENSZ BT határozataival ellentétben a közgyűlési határozatok jogilag nem kötelező jellegűek a tagállamokra nézve, azonban erkölcsi és etikai aggályokat vet fel, ha egy nemzet a közösség ilyen arányú többségével szembemegy.

Több százan haltak meg az izraeli légicsapásokban

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy az elmúlt 24 órában 345 ember halt meg az izraeli légicsapásokban. Arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy Izrael valóban elindította volna az övezet megszállását a szárazföldön, azonban az ország védelmi minisztere nemrég arról számolt be, hogy hamarosan hosszú és nehéz offenzíva kezdődik Gázában. Yoav Gallant kijelentette, hogy a hadművelet célja a Hamász terrorszervezet teljes megsemmisítése lesz.

Gallant közölte, hogy a közelgő offenzíva a Gáza alatti, kiterjedt alagútrendszer felszámolása lesz – közölte a BBC.

Egyelőre csak korlátozott szárazföldi támadásról hallani Gázában, de a miniszter szavai alapján hamarosan teljes megszállás kezdődhet.

Az AFP hírügynökség magyar idő szerint este tíz óra után nem sokkal azt közölte, hogy továbbra is számos robbanás rázza meg Gázát.

 

 

izraeli háború gáza offenzíva
Kapcsolódó cikkek