Lassan már egytucatnyi kereskedelmi hajó tudta elhagyni az ukrajnai kikötőket, és egyelőre zavartalanul utaznak a Fekete-tengeren – közölte Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján.

Odessa,,Ukraine,-,August,9,,2021:,Loading,Grain,Into,Holds
ODESSA, UKRAINE - August 9, 2021: Loading grain into holds of sea cargo vessel through an automatic line in seaport from silos of grain storage. Bunkering of dry cargo ship with grain
Fotó: Shutterstock

A tisztségviselő kifejtette, hogy az ukrán kikötőket további három hajó készül elhagyni az újonnan létesített folyosón, amelyen már tíz hajó elindult. Pletencsuk megjegyezte, hogy a Fekete-tenger helyzete ellenőrzés alatt áll, de bonyolult.

Olekszandr Kubrakov infrastrukturális miniszter egy fórumon megerősítette, hogy már tíz hajó áthaladt az ukrán fekete-tengeri folyosón. Kiemelte, hogy ezek között már nemcsak mezőgazdasági, hanem kohászati termékeket szállító hajók is vannak.

A helyzet határozottan nem ugyanaz, mint hat hónappal ezelőtt. A jelenlegi folyosó működésének előfeltételei, akárcsak a gabonakezdeményezés esetében, katonai jellegűek voltak

– mondta a tárcavezető. Szerinte a tengeri folyosó léte csak két esetben válhat viszonylag garantálttá: Ukrajna háborús győzelme után vagy a gabonamegállapodás forgatókönyve alapján.

Hozzátette, hogy Oroszország most az ukrán kikötői infrastruktúra elleni támadásokra összpontosít, s egyúttal reményét fejezte ki, hogy az ukrán légvédelem egyre hatékonyabban fog működni a térségben.

Oroszország júliusban nem hosszabbította meg az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli szállítását garantáló, az ENSZ-szel és Törökországgal kötött megállapodást.

A „kertek alatt” vezethet az új ukrán gabonafolyosó

Ukrajna és nemzetközi támogatói zseniális megoldást eszeltek ki az ukrán fekete-tengeri „gabonafolyosó” újranyitására, amellyel jókora fityiszt mutattak az oroszországi haditengerészetnek.